Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isen går upp - trålarna går ut

Efter fem månader vid kaj är det äntligen dags: nu lämnar de båda strömmingstrålarna från Piteå sina trygga kajplatser i Mellanfjärden och inleder årets fiskesäsong.

Annons

– Här har vi nog legat här varje vinter sedan slutet av 1990-talet. Det är en trygg och bra hamn och vi känner folk här som kan se till båtarna, säger Krister Persson, fiskare från Piteå och skeppare på PÅ 34, Polaric.

Den ligger näst längst ut på kajen i Mellanfjärden, framför ligger På 34, Brottsjö, där Kristers lillebror Magnus Persson för befäl. De är två man på var båt, och planen var att de skulle lämnat vinterhamnen redan efter påsk.

– Men isläget var inte sådant då. Men nu har vi kollat israpporten och bara vi kommer igenom här ska det nog gå bra sedan, säger Krister Persson, som ser fram emot att komma ut på sjön igen.

De båda pitetrålarna är inte de enda norrbottniska båtarna som sökt vinterhamn i Mellanfjärden. På andra sidan bryggan ligger en båt från Haparanda, och utanför den en båt från Luleå.

– De har också legat här de senaste vintrarna, men inte lika många år som vi, säger Krister Persson, som räknar med att lämna kaj på torsdagen, eller kanske fredagen den här veckan. Inledningsvis kommer de att tråla, och fisken ska säljas till Oskars surströmmingssalteri på Tynderö, utanför Timrå. Därefter, framåt sommaren, blir det fiske med skötar. Att det skulle vara sämre fiske nu än tidigare om åren håller han inte med om.

– Nejdå, jag tycker det håller en bra nivå. Jag är fiskare på heltid, vi går ut nu när isen går upp och fiskar väl fram till slutet av oktober varje år. Om vintrarna när båten ligger i hamn har man fullt upp med att se över redskap och annat.

– Jag skulle inte jobba med något annat. Jag har varit fiskare sedan jag slutade skolan 1982, och brorsan har fiskat sedan han slutade skolan, det var fyra år senare.