Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isaksson vill frias i högre instans

Företagaren har överklagat sin fällande dom om anstiftan till trolöshet mot huvudman, grovt brott, till två års fängelse och 26 miljoner kronor i skadestånd till banken.

– Alla mål brukar handla om att någon tillskansat sig pengar. Här är ett mål där ingen verkar ha gjort det och därför är det ett ytterst ovanligt mål, säger försvarsadvokat Thomas Öberg som företräder företagaren Lasse Isaksson, Ljusdal.

Visst har det försvunnit pengar. Handelsbanken kräver skadestånd på 76 miljoner kronor. Frågan om vem som tjänat på alla turer i bankhärvan fick inget svar under vårens tretton dagar långa rättegång i Stockholms tingsrätt.

Men tingsrätten anser att de två kompanjonerna och deras kontakt på banken tillsammans agerat för att vilseleda banken att betala ut nya lån. Den ende som överklagat domen är Lasse Isaksson, Ljusdal.

– Min klients målsättning är att åtalet ska ogillas i första hand, och i andra hand yrkar vi på en mildare påföljd, säger försvarsadvokat Thomas Öberg, Gävle.

Lasse Isaksson har varit på fri fot sedan tingsrättens fällande dom i juni förra året. Hans kompanjon Per Nygren och deras gemensamma kontakt, bankmannen, har redan börjat avtjäna sina fängelsestraff.

Isaksson och Nygren drev tillsammans verksamheter med uppemot 250 anställda inom så skilda områden som åkeri på Åkarnas hus i Hudiksvall, call center i Ljusdal och ledningsmontage i Bollnäs.

I stort sett samtliga verksamheter hade dålig lönsamhet men kompanjonerna hade möjligheten att finansiera rörelsen genom lån som beviljades utan säkerhet av deras bankkontakt. Det fanns en orubblig tro på att det bara var tillfälliga problem som behövde lösas innan rörelserna skulle visa lönsamhet och de kunde göra rätt för sig, förklarade de tre samfällt i tingsrätten.

Men där slutar samförståndet. Bankmannen och Nygren lämnade likartade uppgifter i tingsrätten men Isaksson betonade gång på gång att han, inte förstod att hans satte sina namnteckningar på handlingar som gav banken falska säkerheter för miljonlånen. I vissa fall nekar Isaksson till att det är han själv som undertecknat säkerheterna.

Tingsätten valde att inte tro på Isakssons uppgifter. Kompanjonerna och bankmannen har agerat i samförstånd och de ska därför dela på ansvaret enligt tingsrättens dom.

Nu blir det Svea hovrätt som ska titta på videoinspelningar av förhören och bedöma trovärdigheten i Isakssons förnekande.