Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inwido drar i nödbromsen

Inwido produktion AB (Allmogefönster) i Edsbyn måste dra i nödbromsen. Företaget har varslat 19 kollektivanställda om uppsägning. Dessutom får åtta från Samhall inhyrda anställda gå tidigare.

Annons

– Vi anpassar nu produktionen till rådande situation. Vi kan inte bygga för stora lager innan högsäsongen kommer igång igen, säger vd Jonas Netterström.

Skälet till uppsägningarna är att en kund vill ändra sortimentet i sina affärer.

Jonas Netterström vill inte närmare gå in på vilken kund det är och vilken typ av fönster, som kunden inte längre vill sälja i sina butiker. Förhandling pågår och efter att kunden hade signalerat att inte föra ordinarie sortiment längre, så beslutade företagsledningen att varsla 19 kollektivanställda vid produktionen i Edsbyn.

Företaget har också inhyrd personal från Samhall och de åtta måste lämna företaget i förtid redan sista oktober. De har visstidsanställning.

När det gäller de 19 kollektivanställda har de mellan två och tre månaders uppsägningstid. De första måste lämna företaget den 23 december. Totalt har företaget i dag 66 anställda.

Från fackets sida är man orolig för att det kan bli fler uppsägningar, om inte företaget kan hitta nya kunder som fyller tomrummet efter den gamla.

– Att det blir neddragningar i denna bransch på hösten är inte konstigt. Men det är mer illavarslande att en storkund eventuellt försvinner. Det gör situationen allvarlig. För att säkra den produktion man har måste företaget hitta nya kunder. Jag vet att man har börjat ragga nya kunder, säger Ove Söderberg för GS-facket.

Ove Söderberg ser i dag ingen risk att produktionen i Edsbyn flyttas. Det skulle vara ett stort steg för företaget, konstaterar han.