Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invigning i Nobelklass

Författaren och Nobelpristagaren Herta Müller är den stora stjärnan på bokmässan i Göteborg denna första dag. Hon anslog tonen redan under invigningen i sitt tal med titeln Att få det tysta bagaget att tala.

I sitt föredrag drog hon världens diktaturer i ett svep och visade hur spöklikt identiskt alla diktaturer i världen reagerar när folket gör uppror mot dem. Det spelar ingen roll om de styr Kina, Syrien, Vitryssland, Nordkorea eller Iran. Hon räknade upp dem och visade också vad de gjorde med sina söner, som alla uppfostras på samma sätt till att bli brutala och infantila.

Med sina knivskarpa formuleringar naglade hon också fast vad rädslan gör med människor som lever under förtryck. Som Maos livvakter i Kina, som var mer rädda att Mao själv skulle drunkna när han tvingade dem att följa med honom och bada i de stora floderna. Den egna drunkningsdöden skulle ha varit human jämfört med den tortyr och avrättning de själva skulle drabbas av om Mao själv skulle dött.

På den efterföljande presskonferensen i ett svettigt konferensrum berättade hon om bakgrunden till förmiddagens föredrag.

– Man har sitt privata liv, och ser på nyheterna vad som hänt i världen. En del bra saker händer, diktaturer har störtats, men man vet inte ännu om det betyder att länderna kan bygga upp demokratier, det är inte självklart, menade hon.

Hur mycket makt har en författare i en diktatur?

– Jag är inte naiv, jag tror inte orden är starkare än pansarvagnar. Litteraturen kanske kan ändra något i den enskilda människans attityd, att utveckla demokratiska föreställningar, förklarade hon.

Men litteraturen är inte alltid demokratisk, den används ofta för att tjäna makten.

Herta Müller fick Nobelpriset i litteratur 2009, men hävdar bestämt att det inte förändrat något för henne, varken som person eller som författare.

– Det är bara ett pris, jag tänker inte på det om jag inte ständigt blir påmind om det.

Denna vecka har hennes debutbok Flackland kommit ut i en ocensurerad version och hon fick flera frågor om den.

– Självklart har jag ett annat förhållande till den nu än när jag skrev boken för 20 år sedan. Jag började ändra i texten när jag gick igenom den igen, men jag fick sluta. De sa: det går inte, du kan inte skriva om hela boken, berättade hon.

När hon skrev den hade hon just flyttat till staden och hon kämpade för att göra sig fri från det inskränkta tyska livet i hembyn. Hon var lika illa sedd där som i fabriken hon arbetade i.

Litteraturen kommer ofta till i negativa upplevelser. För Herta Müller har hennes upplevelser av förtryck i en diktatur präglat hennes författarskap.

Men det gäller nog all litteratur att den kommer till i gränssituationsupplevelser. Är det inte krig och förtryck kan det handla om sjukdom, skilsmässor eller arbetslöshet.

I dag, fredag, är det tio år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Herta Müller, liksom Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa kommer att medverka vid en manifestation på bokmässan. Mer om detta i morgondagens rapport från bokmässan.