Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investeringspaket på drygt 221 miljoner väntar i Ovanåkers kommun

Stora investeringar väntar när det gäller både Celsiusskolan i Edsbyn och Alftaskolan. Dessutom behöver Ovanåkers kommun bygga ett nytt äldreboende, demensboende i Edsbyn för 100 miljoner.

Barn- och utbildningsnämnden har nu satt prislappar på vad ombyggnaderna och renoveringarna av Celsiusskolan och Alftaskolan kan komma att kosta. Centerpartiet och Kristdemokraterna deltog inte i beslutet, men reserverade sig inte heller mot kostnadsförslagen som nu går vidare till budgetberedningen.

115 miljoner plus 4,8 miljoner för utrustning och möbler innanför väggarna är prislappen för Celsiusskolan, var av 50 miljoner redan är beslutade för F-6-delen, som ingår i den gemensamma byggnationen.

Resterande 69,8 miljoner föreslås ingå i investeringsbudgeten för 2017. Det innebär att om det blir klartecken från kommunfullmäktige i september, så kan kommunen börja ta in anbud på ombyggnad och renovering redan i höst.

Det innebär också en rejäl bantning av de summor som det talades om för ett år sedan, då de olika alternativen låg på kostnader mellan 160 och 220 miljoner.

Läs mer: Så kan framtidens Celsiusskolan se ut

– Jag tycker att de förslag som togs fram för ett år sedan mer var av typ önskelistor. Nu har vi ett kostnadsförslag som är mer realistiskt. Det som återstår är arbetet med detaljfrågor som kommer att göras lite senare, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Läs mer: Ny skola kommer att kosta minst 160 miljoner

När det gäller Alftaskolan är det fråga om 48,5 miljoner för ombyggnad och renovering plus tre miljoner för utrustning och möbler innanför väggarna. De pengarna föreslås ingå i 2018 års investeringsbudget.

Både när det gäller Celsiusskolan och Alftaskolan kommer pengar att läggas på solpaneler för att minska elkostnaderna.

Får barn- och utbildningsnämnden som den vill kommer hela Celsiusskolan F-9 att finnas under ett och samma tak och den nuvarande F-6-skolan kommer att rivas. Fritidsgården i Folkets hem kommer att få flytta till den ombyggda F-9-skolan.

I Alfta kommer det att behövas moduler för att lösa lokalfrågan under ombyggnads- och renoveringstiden.

Kostnadsförslagen går nu till budgetberedningen. Den 20 juni kommer politikerna att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för de planerade stora investeringarna i kommunen för såväl skola som äldreomsorg.

– Det handlar då om vilka konsekvenser förslagen får för kommunens ekonomi och hur mycket vi klarar, säger Håkan Englund.

I september kommer fullmäktige sedan att fatta beslut om kommande investeringar.

Skolan kommer vidare att behöva satsa pengar på att minska ljudnivån i klassrummen. En genomgång är gjord i skolans alla skollokaler, vilken visar att det är för hög ljudnivå i de klassrum där man inte har installerat ljuddämpande plattor.

Ljudnivån påverkar i sin tur ordningen i klassrummet. Därför vill barn- och utbildningsnämnden åtgärda detta problem. I Alftaskolan har installationer av ljudplattor gett ett bra resultat.

Läs mer: Slita skolmiljöer åtgärdas i Ovanåker