Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Investeringar behövs ändå"

Det krävs nya investeringar vid Gävle sjukhus om stora delar av landstingets akut- och specialistvård ska koncentreras dit.
Men enligt Leif Lindstrand, chef för X-fastigheter, innebär det inga stora merkostnader för landstinget.

Leif Lindstrand och hans medarbetare har tittat på vilka investeringar som krävs om något av de tre alternativen i landstingsdirektörens strategiska plan genomförs.

Ändå kan han inte sätta några siffror på kostnaderna.

– Planen är än så länge alltför diffus, men investeringarna som krävs ligger en bra bit under en miljard kronor. Det låter mycket i våra öron, men i det här sammanhanget är det rätt lite. Med en så stor verksamhet som landstingets är det på de nivåerna man måste ligga kontinuerligt för att upprätthålla standarden på fastigheterna.

De senaste åren har det planerats för nya operationssalar i Gävle och Hudiksvall. De nuvarande är 30 år gamla och alla är överens om att det måste byggas nya av arbetsmiljöskäl.

– I Gävle är planen att bygga ett nytt hus för operationssalarna. Då frigör vi lokaler där de nuvarande operationssalarna finns. Genom omflyttningar inom sjukhuset kan vi till i sammanhanget småpengar skapa 70–80 vårdplatser.

Ett av alternativen i den strategiska planen är att akut kirurgi och ortopedi försvinner från Hudiksvall nätter och helger, men enligt Leif Lindstrand minskar det inte investeringsbehovet i Hudiksvalls operationssalar.

Om den planerade ortopediska operationsverkamheten i Hudiksvall läggs ner till förmån för Bollnäs behövs bara smärre anpassningar, tror Leif Lindstrand.

– Våra fräschaste operationslokaler finns i Bollnäs och Sandviken. Lokalerna i Bollnäs är från 2000-talet. Det finns inga akuta renoveringsbehov i Bollnäs.

Att ha kvar operationerna i Bollnäs skulle ändå, enligt planen, bli betydligt dyrare.