Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Investering ska korta sjukhusköer

Landstinget satsar 35 miljoner kronor och fördubblar antalet kameror för magnetröntgen.
I dag kan väntetiden för en oprioriterad undersökning vara fyra till fem månader. Nu ska de flesta få en undersökning inom en månad.

I dag finns en kamera i Hudiksvall och en i Gävle. I slutet av året räknar verksamhetschef Gunvor Persson med att det finns två kameror på vardera orten.

– Då har vi den kapacitet vi behöver för den befolkningsstorlek vi har.

Magnetröntgen används i dag för att ställa en rad diagnoser. Meniskskador, tumörer, ögonsjukdomar, hjärnblödning och diskbråck hör till de sjukdomar som kan upptäckas.

– Det är mycket ryggar och nervbanor. För skelett fungerar kameran också utmärkt.

Den nuvarande kameran i Hudiksvall är drygt fem år gammal. Den nya kommer att vara betydligt modernare.

– Vi kommer att ha kvar den gamla kameran i Hudiksvall och använda för skelett. För det fungerar den bra, men till de mer avancerade undersökningarna får vi använda den nya kameran.

Investeringen är stor, men det kostar också om landstinget måste betala för undersökningar i andra landsting när väntetiderna blir för långa, konstaterar Gunvor Persson.

Hädanefter ska ingen i Gävleborg behöva vänta mer än tre månader på en magnetröntgenundersökning.