Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invasion av en främlingsfientlig armé?

Jag tycker Sverigedemokraterna får obegripligt stor uppmärksamhet i media. Det verkar nästan som om en främlingsfientlig armé har invaderat hela landet.

Annons

Faktum är att nästan 95 procent av väljarna röstade på ett parti som inte är främlingsfientligt!

Utan tvekan är det en varningsklocka när ett populistiskt främlingsfientligt parti tar sig in i riksdag, landsting och kommuner. En enda procent till ett sådant parti är en procent för mycket!

Men det finns ingen anledning till panik och förakt.

Det var löjligt att se Lars Ohly (V) vägra gå in i samma sminkloge som SD-ledaren Jimmie Åkesson på valnatten.

I synnerhet som hans eget parti under decennier kämpat med att bli rumsrent genom att göra sig av med sitt kommunistsiska arv, som knappast var något att skryta med när det gäller människosyn.

I stället för att göra SD till martyrer, är det enda rimliga att ta partiet på allvar och behandla det som andra partier. Pröva och diskutera deras politik. Inte bara deras invandrarpolitik utan hela paketet.

Nära 340 000 väljare har trots allt röstat på partiet. Det kan man beklaga. Men det är en del av vår demokrati. Och det måste man förhålla sig till. På ett öppet demokratiskt sätt.

Men det verkar inte vara så självklart. Inte ens för de övriga partiernas riksdagsledamöter. Flera har på fullt allvar diskuterat att ändra tågordningen i riksdagen så att SD blir utan platser i riksdagens utskott.

Om demokratin inte passar så diskuterar man att ändra demokratins spelregler. Vad ger det för signaler?

Det finns knappast någon anledning att samarbeta med SD, men det finns heller ingen anledning att utmanövrera partiet genom att inskränka demokratin.

Det stärker bara SD i sin offerroll. Och ger intryck av att andra partier hellre tiger och mobbar, än tar fajten med SD.

Olle Folke, forskare i politisk ekonomi vid Columbia University i New York, har undersökt SD:s påverkan på invandrarpolitiken i de kommuner där de röstats in. Även om resultaten ännu inte är statistiskt säkerställda, konstaterar han att politiken mindre invandrarfientlig i de kommuner där SD funnits med.

Visst finns en risk att SD driver övriga partier mot en hårdare invandringspolitik, som i Danmark.

Men det kan också bli så att det blir svårare för andra partier att driva en restriktivare invandringspolitik med SD i riksdagen. I rädsla för att få stöd och uppbackning av SD.

Oavsett vilket, finns det ingen anledning att behandla SD som paria.

Annons