Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandringen ska rädda länets äldreomsorg

Den åldrande befolkningen blir allt mer vårdkrävande. Samtidigt räcker inte personalen inom omsorgen till. Nu sätter länets kommuner sitt hopp till den invandrade befolkningen.

Under förra året finansierade länets kommuner tillsammans med Arbetsförmedlingen ett pilotprojekt i Hudiksvalls kommun. Det har gått ut på att snabbare rekrytera utlandsfödda till omsorgen, med bland annat språkinriktad praktik.

Läs också: Senayt får ett "språkbad"

Region Gävleborg har tillsammans med Vård- och omsorgscollege, Arbetsförmedlingen samt landstingen och kommunerna i Jämtland och Västernorrland tagit fram arbetssättet som ska börja användas i alla Gävleborgs kommuner från och med april nästa år.

Läs också: Mångmiljonsatsning ska ge invandrarkvinnor jobb i vården

Bakgrunden är den bekymmersamma utvecklingen i länet. Den åldrande befolkningen blir allt mer kostsam.

– Befolkningen lever förvisso allt längre, men när de blir gamla är inte deras vårdbehov mindre än tidigare, säger Per Iversen, verksamhetschef för social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvall.

Problemet är att den unga delen av befolkningen flyttar till storstäderna. Där utbildar de sig, arbetar och bildar familj. Det är först när de blivit pensionärer som de återvänder till länet.

– I Stockholm är problemet snarare hur man ska få fram barnomsorg till alla, där förstår man inte alls problemet med äldreomsorgen, säger Per Iversen.

Hudiksvalls kommun kan stå som ett räkneexempel för hela länet. I dag kostar äldreomsorgen i kommunen 384 miljoner kronor om året, eller knappt hälften av de totala omsorgsutgifterna. Andelen av befolkningen som är över 80 år kommer att stiga med knappt 60 procent inom 15 år och omsorgskostnaderna med 20 procent, det vill säga till dryg 1 miljard kronor. Det motsvarar en skattehöjning på tolv procent.

– Det är en skrämmande utveckling, konstaterar Per Iversen.

Därtill kommer personalsituationen. Hudiksvalls kommun kommer att behöva rekrytera 1 400 undersköterskor inom de närmaste 15 åren, bara hälften av den rekryteringen ska täcka upp för dem som går i pension. I hela länet kommer knappt 11 000 undersköterskor att behöva anställas.

I dag finns det inte heller tillräckligt många som kan jobba. Enligt Arbetsförmedlingen skulle all infödd arbetskraft behövas inom omsorgen, men samhällsekonomiskt bär det sig inte att alla arbetar inom äldrevården.

Därför ses just den invandrade befolkningen som en stor möjlighet. Ambitionen är att de första 200 första utrikesfödda undersköterskorna ska vara i arbete runt om i länet 2020.

– Fördelen med den invandrade befolkningen är att den i regel är vuxen när den kommer hit så vi slipper barnomsorgskostnaden. Dessutom flyttar många tillbaka till sina hemländer när de blir äldre, så då får vi inte heller kostnaden för äldreomsorgen, säger Per Iversen.

Nu ska handledare för de utrikesfödda undersköterskorna utbildas i alla länets kommuner, men det kommer falla på befintlig personal, inga nya ska anställas för att administrera rekryteringen.

– Det är bara att gilla läget, vi måste leva upp till samhällets krav på en god äldreomsorg, säger Per Iversen.