Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandring "absolut nödvändig" i Ljusdal

Om invandringen till Ljusdal skulle upphöra förväntas invånarantalet sjunka med över 2 000 personer fram till år 2024.
Men med invandring ökar invånarantalet i kommunen.
– Vi har haft en invandring till Ljusdal jämt, det behövs fyllas på med folk, säger Markus Evensson (S).

Annons

Enligt statistik från företaget Statisticon skulle Ljusdals kommun få en befolkningsminskning på mellan 10-15 procent om invandringen skulle upphöra. Fortsätter den förväntas invånarantalet i stället öka fram till 2024 med knappt 350 personer.

Scenario nummer två är någonting som är "absolut nödvändigt" för Ljusdal enligt Arbetsförmedlingschef i Ljusdal, Gabriella Persson Turdell.

– Det är klart att det är viktigt, med tanke på hur demografin ser ut med olika arbetsgivares framtida förmåga att kunna rekrytera rätt kompetens, säger hon.

Hon ser också invandringen som någonting som skapar jobb.

– När det kommer många så blir det fler arbetstillfällen också. Det blir fler jobb inom skolan, inom arbetsförmedlingen, inom socialtjänsten, inom busstrafiken. Samhället utvecklas av att vi blir fler människor, säger hon och fortsätter:

– För mig känns det som att det är jättebra att vi blir fler, även utifrån mitt jobb på arbetsförmedlingen när vi ska tillgodose arbetsgivarnas arbetskraftsbehov.

Även enligt Markus Evensson (S), oppositionsråd i Ljusdals kommun behövs invandrig till kommunen, inte minst med tanke på behovet av påfyllning av kompetens.

– När det kommer till flyktingar från exempelvis Syrien så handlar det i första hand om ett skyddsbehov. De flyr på grund av att landet knappt existerar längre. Det är fullständigt sönderbombat och miljoner människor dör, säger Markus Evensson och fortsätter:

– Men folket från Syrien är ofta också högutbildade, säger Markus Evensson, som under besök på språkcaféet i Järvsö träffat bland andra lärare och andra högskoleutbildade människor.

Just utbildade och behöriga lärare är en bristvara i Ljusdal.

– Där skulle vi med ganska enkla medel kunna lära en utbildad lärare, från till exempel Syrien, det svenska språket och sedan skulle de kunna undervisa.

Yvonne Oscarsson (V), vice ordförande i kommunstyrelsen håller med om att det finns ett behov av invandring när det kommer till nya kompetenser och behov på arbetsmarknaden. Hon framhåller dessutom vikten av mångfald.

– Det är bra att få hit nya sätt att tänka, att vara och olika sätt att hantera livet på. Jag tror att vi behöver invandring ur flera perspektiv, säger hon.

Ledare: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/utan-invandring-dor-halsingland