Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarna i Los är trogna sin butik

Köptrogna Losbor gör att Ica Nickeln vågar satsa på utbyggnad. Butiken är en livsnerv för Losbygden och Finnmarken.

Invånarna i Los, byarna däromkring och på Finnmarken värnar om sin butik. I dag är Ica Nickeln den butik som till stora delar förser invånarna i trakten med livsmedel. Och invånarna är trogna sin butik.

– Butiken är viktig för oss. Jag åker hem och köper mjölk, smör, ost och en massa annat även om jag har chansen på andra orter, säger en Losbo till tidningen.

Att ha en butik på orten, som dessutom har ett brett sortiment att kunna erbjuda sina kunder, är livsviktigt för att en bygd i kommunens ytterkant ska kunna överleva.

– Invånarna här är köptrogna, intygar Johan Svensson på Ica Nickeln.

Butiken har nyligen byggts ut med några kvadratmeter för att ge ordentlig plats åt dryckessortimentet.

– Vi försöker att öka utrymmena i butiken allteftersom, även om det kostar en rejäl slant varje gång, säger Johan Svensson.

Till butiken kommer invånare från hela före detta Los kommun. Äldre som inte har möjlighet att själva kunna ta sig till butiken får hjälp med att få varor levererade hem.

– Det är ett 20-tal personer varje vecka som får hemsändning, säger Johan Svensson.

Hemtjänstpersonal hämtar beställda varor i butiken och tar dem med på sina rundor till kunderna. Butikspersonal levererar en dag i veckan varor till kunder som behöver hemkörning.

Hemkörning är en service som sker via kommunen. För att täcka kostnaderna för den tjänsten får Ica Nickeln kommunalt hemsändningsbidrag

Butiken har inga problem att få leveranser. De flesta varor kommer från Icas centrallager i Borlänge. I Sveg packas de om och körs till Los tre gånger i veckan. Det gör att butiken kan hålla ett brett sortiment av färskvaror.

En del varor, däribland en del chark, får de levererade dagligen.

– De kommer via bussgods, säger Johan Svensson.

När tidningen besöker butiken är det många ungdomar som släntrar in genom entrédörren. Rast i den närbelägna skolan ger tillfälle till ett butiksbesök. Det är läsk, choklad och ett och annat bakverk som står på inköpslistan. Det gäller att fylla på energidepåerna inför fortsättningen av skoldagen.

Butiken hålls öppen alla veckans dagar och är flitigt besökt av ortens invånare.

– De som bor här handlar i butiken och det betyder mycket för att vi ska kunna överleva, säger Johan Svensson.

Men butikens överlevnad är också avhängig av att andra delar i samhällsservicen blir kvar.