Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invallat till hösten

Nu höjs säkerheten kring cisternerna i Långrörshamnen.

Till hösten är planerna att invallningar ska vara på plats.

Efter det stora råtalloljeutsläppet i skärgården och det mindre lututsläppet för några veckor sedan ser det ut som att de olycksdrabbade cisternerna i Långrörshamnen får sina invallningar. Nynas som senast drabbades av en havererad cistern utvärderar nu alternativen med egen invallning, eller en gemensam lösning tillsammans med Arizona chemicals och Svenska mineral, SMA.

Nynas granskar för närvarande ett förslag som Arizona tagit fram.

Det är också Arizona som hunnit längst. De förbereder ett underlag och kommer redan i början av april att skicka ut offertförfrågan till möjliga alternativ.

Det fanns förhoppningar om att ha ett färdigt förslag till den sista mars, men det är något försenat. Det ska dock inte påverka planerna på en färdig invallning till hösten.

På kommunen är miljöinspektör Herman Claesson nöjd med att företagen agerar. För några veckor sedan hade han ett möte med Nynas och i slutet av den här veckan kommer han att träffa Arizona och SMA.

– Det känns som att de skyndar på jobbet. Det är en stor insats som kräver sin planering, säger han.