Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset ljuger aldrig

Annons

Sidan två, Opinion, tar upp två högaktuella ämnen. Jenny Wennberg tar i sitt inlägg om den ojämlika vården upp ett flertal fall där vården och insatserna varierar för liknande sjukdom, beroende på vem man är. Som vanligt är det personer som har mindre resurser i allmänhet och som kanske bara har svårt att uttrycka sig, som får den sämsta vården, och i vissa fall ingen alls.

Sämre och äldre medicin, speciellt inom psykvården där det skrivs ut mediciner som har sådana biverkningar att det i vissa fall är rent livsfarligt. I vissa fall också utan att det blir rätt inställd dosering. Men så blir det också många återfall, med stort lidande för den sjuke och stora extra kostnader.

En annan aspekt som bland andra vi i Söderhamn blir ojämlikt behandlade för är dessa evinnerliga resor på grund av landstinget agerande. Att behöva ta nästan en hel dag i anspråk för att i vissa lägen göra en enkel kontroll ser jag som helt ojämlikt och mycket orättvist.

Exempelvis taxi-buss, buss-taxi från kl 8 till kl 16 till Hudiksvall för att göra en liten justering på en fotskena, helt utan annan åtgärd. Det ser jag som fullständigt oacceptabelt. Är man pensionär så gör man ingen inkomstförlust, men har man ett arbeta att sköta blir det dyrt.

Egen bil, för den som har en, får man inte heller betalt för, som åtminstone kunnat korta bortavaron flera timmar. Änne värre är dessa resor för den som är riktigt allvarligt sjuk. Exempelvis den dam som det berättades om i denna tidning, som transporterades i en taxi och var död vid hemkomsten.

Sådana här och liknande berättelser hör man talas om nästan dagligen. Det får ju också till följd att många struntar i att söka hjälp i tid, vilket kunnat bespara lidande och extra kostnader.

Fler besparingar på verksamhet, och som vanligt i Söderhamn, är aviserad från landstinget och som i vanlig ordning drabbar innevånarna. Likaledes som vanligt kommer landstinget inte att lyckas med att få ordning på ekonomin, det blir bara ytterligare sämre service. Jag hörde häromdagen följande uttryck, ”man sopar väl en trappa uppifrån” och utan att utge mig från att vara specialist, så skulle jag nog helt spontant också göra så.

Anders Eklund tar upp ett annat högaktuellt ämne, klimatet. Ja denna vinter har varit lite speciell här på våra breddgrader, om man nu tittar 20 år bakåt. Mycket snö, lite sol, men som sagt enstaka händelser kan man inte dra alltför höga växlar på. Troligtvis är vi på väg mot ett varmare klimat, vilket de senaste årens dramatiska väderlekshändelser kan vara ett uttryck för.

Men att det är människan som är orsaken det har jag svårt att tro. Mycket marginellt i så fall, men det är ingen orsak att inte vara mycket, mycket försiktig med jordens resurser, för de är inte oändliga.

Att oljan inte kan räcka så värst mycket länge det måste vi förhålla oss till. Uran är ett annat material som kan visa sig vara mer användbart än att bränna i kärnkraftverk. Och som det utvinns idag är det en stor miljökatastrof, kanske inte bara lokalt där det utvinns, på sikt kan mycket mer globalt negativt inträffa.

Att vi är försiktiga med alla regnskogar i Sydamerika och Asien och att dessa inte får huggas ner, tror jag är mycket mer angeläget än vad det mesta av så kallade miljöinsatser vi gör här i landet. Regnskogarna är till stor del jordens lungor som suger upp enorma mängder koldioxid samt producerar syre.

Att en stor del av världens befolkning eldar med öppna eldar är en uppgift som vi i Sverige och västvärlden borde kunna hjälpa till att ändra på.

Klimatpanelen IPCC den består mest av politiker, så där finns nog en dold agenda, skulle vara intressant att veta vad, men det visar sig väl med tiden.

För som alltid, intresset ljuger aldrig.

Rolf Orre

Söderhamn

Mer läsning

Annons