Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för jakt ökar igen

Nu ökar intresset för jakt igen. Efter att antalet jägare minskat kraftigt under flera år har trenden vänt enligt uppgifter från både Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket. En orsak till att jägarkåren ökar kan vara att det svenska viltbeståndet är större än tidigare.

Råbock, björn, vildsvin och älg. Intresset att börja jaga får fler och fler att lösa jaktkort. Siffror från den här tiden förra visar att ett par tusen nya jägare löst jaktkort i år.

Även hos den största jägarorganisationen i Sverige, Svenska Jägareförbundet, märker man av det ökade intresset. Förbundet har på ett år ökat med 7 500 medlemmar och når nu åter 200 000.

Christina Nilson dag som är informationschef på Svenska Jägareförbundet säger till tidningen Dagens Industri att man nu märker att fler än tidigare vill vara med och jaga björn.

Det växande jaktintresset visar sig också för jaktfackhandeln som säljer mer av vapen, kikarsikten och annan jägarutrustning trots den ekonomiska krisen. Så tycks det vara i Hälsingland.

- Vi har haft ett väldigt positivt år och någon kris är det absolut inte, säger Thomas Bylund på Delsbo vapen.

Thomas Bylund tror att det nyare jaktviltet som björn och vildsvin kan ha en bidragande orsak.

- Det kräver bättre vapen med grövre kaliber. Sedan tror jag att den nya generation jägare som nu kommer ställer högre krav på grejorna även om de inte jagar så ofta.

I kölvattnet av att Edmarks Järn i Edsbyn övertogs av AB Karl Hedin Bygghandel i vintras och då upphörde med sitt jakt och fiskesortiment har två nya butiker öppnat i kommunen som satsar på jakttillbehör. Det är Jakt & Hundcenter i Alfta och XJakt i Söderomsjön söder om Edsbyn. I båda butikerna uppger man att det går bra med affärerna men att man av förståliga skäl inte kan bedöma utvecklingen från tidigare år.

Tony Hanses som nu i sommar startade XJakt gläder sig just nu åt att han fått klart med tillståndet att börja sälja vapen.