Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresseförening vill måla om Långbroskolan

Drygt 200 000 kronor i bidrag. De Långbro intresseförening ha av länsstyrelsen för att måla om fasaden på den gamla skolan i Trönö i ursprunglig färgsättning.

Annons

Långbroskolan som är Trönös äldsta skola byggdes 1856 i anslutning till den gamla medeltidskyrkan. Under 1910-talet fick skolan sitt nuvarande utseende efter en genomgripande renovering. Då fick den ytterligare en våning och ny panel.

Skolan var i drift fram till 1958 då centralskolan i Glamsta invigdes.

Under 1980-talet var skolan på väg att rivas, men istället bildades Långbroskolans intresseförening som fick köpa skolbyggnaden för en krona av kommunen. Till att börja med bedrev man en öppen förskola i lokalerna men det fanns även plats för annan verksamhet.

Men med tiden minskades intresset av att hyra lokalerna och i dagsläget består föreningens uppgift främst av att förvalta byggnaden med två uthyrda lägenheter på övervåningen.

Skolan är dock i behov av underhåll.

Efter kontakter med Länsmuseet vill nu föreningen måla om fasaden i ursprunglig färgsättning eftersom skolan ligger i ett område med höga kulturhistoriska värden.

För att klara ekonomin ansöker intresseföreningen med Po Tidholm i spetsen om ett bidrag på drygt 200 000 kronor hos länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons