Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresse för seanser växer

Humbug och bondfångeri eller insikter och budskap? Åsikterna går i sär.

Annons

Pehr Trollsveden har jobbat som medium i över 20 år, och säger att intresset bara ökar – nu även bland män.

Att Pehr Trollsveden hittade till Årskogen i nordöstra hörnet av Hälsingland, beror på Anki Lindberg och Katarina Ed. De gick kurs för honom, han kom och hälsade på efter det, och så föddes idén att hålla seanser och kurser i Årskogslokalen.

– Intresset bara växer, särskilt nu när Pehr har varit i tv. Den här gången har vi 90 föranmälda till seansen på torsdagskvällen, det är rekord, det ryms bara 100 i lokalen, säger Anki.

Katarina tror intresset för kurserna beror på att folk vill bearbeta egna, upplevelser. Flera känner sig misstrodda och söker likasinnade:

– Ibland känner man sig som en terapeut när folk ringer och vill anmäla sig. De är glada att någon äntligen lyssnar.

Pehr Trollsveden, som medverkat i "Livet på andra sidan", är självsäker. Han talar gärna om sina barndomsupplevelser, då han var livrädd för sin "spökande" mormor, och inte hade en tanke på att jobba som medium förrän en kusin fick honom att slå in på den nyandliga banan. Redan på 1990-talet var han med i tv hos Lotta Aschberg, och han märker ett ökande intresse hos allmänheten, samt att övernaturliga upplevelser accepteras mer. Hans slutsats är att det beror på tidsåldern:

– Längre tillbaka hade människor en annan världsbild, man hade mer kontakt inom familjerna. Nu är vi inne i en ny tidsålder där många saknar något. Vissa är deprimerade – en del tar livet av sig. Människor har en andlig längtan. De söker svar. Några är förstås mest nyfikna. Folk får tro på vad de vill för mig. Jag vägleder utifrån det jag ser, och många kommer tillbaka, för de tycker jag är bra.

Är någon missnöjd?

– Det händer. En kvinna krävde att få veta smeknamn, men det kunde jag inte ge henne – så jag tog inget betalt, eftersom hon inte var nöjd.

Och om det du säger inte stämmer, om folk tycker du bluffar?

– Många vill bli överbevisade, men jag kan inte motbevisa någon. Säger de att de inte känner igen personen jag har kontakt med kan jag inte göra något.

– Det finns alltid skeptiker. Förr var det mest kvinnor som gick mina kurser, män gick inte ens på seanser. Nu börjar fler och fler män komma också. Jag är ingen bluffmakare, om jag vore det hade jag inte kunnat jobba, säger Pehr Trollsveden, som trivs i Årskogen.

– Det är gulligare på små platser, man kommer närmare människor och det är mindre stress. Och att ha storseanser ger alltid energi.