Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressanta spekulationer om flyktingpolitiken

Det skulle vara intressant att veta hur flyktingpolitiken skulle ha sett ut i dag, om inte Sverigedemokraterna hade fått en sådan respons för sin flyktingpolitik som de fick i valet 2014, skriver Eimer Dahlberg.

Annons

Vad hade hänt om Sverigedemokraterna inte ens hade kommit över fyraprocentsspärren? Före valet blev partiledaren Jimmie Åkesson (SD) bland annat kallad nazist och rasist av övriga partier. Men på grund av Sverigedemokraternas framgångar i det sista valet, så fick övriga partier kalla fötter och ändrade sina åsikter radikalt i flyktingfrågan, framför allt Moderaterna som i dag har nästan exakt samma flyktingpolitik som det nazistiska och rasistiska Sverigedemokraterna står för.

Skillnaden på dessa två partier är ju den att Moderaterna måste få stöd från andra partier, och dessutom plocka röster från Sverigedemokraterna för att kunna genomföra sina åsikter i flyktingfrågan, och en sådan samverkan är nog i dagens läge helt ogenomförbar. Sverigedemokraterna däremot är ju helt utfrusna i regering och riksdag, och kan därför endast påverka flyktingpolitiken genom att få tillräckligt många röster, för att på så sätt få andra partier att fortsättningsvis ändra sin flyktingpolitik.

I dag kör ju inte Moderaterna med Fredrik Reinfeldts invandrarpolitik, med de öppna hjärtans flyktingpolitik längre, utan nu är det i stort sett Sverigedemokraternas och Moderaternas allt hårdare flyktingpolitik och maktkamp som gäller. Möjligen är det väl Miljöpartiet och Vänsterpartiet som fortfarande är villiga att föra en generösare invandringspolitik än de övriga partierna, så det finns alternativ åt båda hållen, det är bara välja. Själv är jag helt befriad från partitillhörighet.

Eimer Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel