Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationell forskarelit på plats

Rundabordssamtal i Bollnäs om bandy.
Men runda bordet var ett långbord och bandyisen har smält.

Forskarelit inom idrott och hälsa från många länder träffades i Bollnäs i helgen.

– Fantastiskt intressant att få se projektet hur man mäter idrottsprestationer, sa exempelvis forskningschefen, Dr Peter Woodgate.

Han hade jacka på sig inomhus, hemma i Australien är det sommar och plus 30 grader nu.

Han fick känna på en bandyboll, i alla fall.

– Men egentligen spelar det inte så stor roll vilken idrott försöken görs på, det här är intressant för alla idrotter och egentligen för alla människors hälsa.

Peter Woodgate var imponerad av försöken att med geografisk informationsteknologi mäta hur en idrottare fungerar i realtid.

Konferensen handlade om projektet där Bollnäs GIF Bandy deltar, där värden från spelarna kan mätas under matchens gång.

Forskare från Australien, Canada, USA, Kina och Storbritannien fanns på plats.

Projektet stöds av Landstinget, högskolan, Karolinska institutet och Future Positon X, som ska försöka utveckla Gävleborg till centrum för kunskap inom de här områdena.

Två miljoner dollar i forskningspengar finns. Vid mötet diskuterades eventuella delprojekt, där de här pengarna kan få användas.

– Forskningen genererar redan nu arbeten och pengar, förutom att den ger viktig kunskap, säger Olle Wängsäter, projektledare på Region Gävleborg, för övrigt härstammande från Vängsbo i Ovanåker.

Projektledare Bengt Julin och bandyspelaren Ville Aaltonen berättade om projektet. De visade utrustningen som mäter bandyspelarna ute på planen.

– Det är vanligt att dagens elitidrottare sliter ut sig, de känner inte när det börjar gå tungt. Även sådant kan den här utrustningen visa, påminde Bengt Julin.

Bollnäsbandyns projekt började förra hösten. Det märktes inte i resultatlistorna när säsongen var över:

– Men det kommer att märkas, säger projektledarna!