Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Interiörer blir forskningsprojekt

Hälsingegårdarnas dekorerade interiörer blir föremål för ett vetenskapligt projekt med pengar från Statens Vetenskapsråd.

– Jag har länge tänkt söka pengar till en undersökning av inredningsmåleri i Dalarna eller Hälsingland. När hälsingegårdarna blev världsarv 2012 föll det sig naturligt att söka pengar för det, säger Ingalill Nyström som är projektledare och lektor vid Göteborgs universitet.

Hon har fått 14 miljoner kronor för att under fyra år undersöka målningar och inredningstextilier ur ett nytt perspektiv. Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan kemister, fysiker, konservatorer, konstvetare och etnologer. Målet är att skapa en gemensam plattform för historisk materialforskning, materialkarakterisering och det som kallas conservation science.

– Det betyder när naturvetenskapliga metoder används för att undersöka nedbrytningsrisker hos kulturhistoriska objekt, förklarar Ingalill Nyström.

Hon har tidigare analyserat sydsvenskt bonadsmåleri. Skillnaden är att i södra Sverige målade bönderna själva. I Hälsingland var det skolade och skråbundnda målare som åkte runt och dekorerade många hus på flera platser.

I Storbritannien har det blivit mycket uppmärksammat att med olika analysmetoder,materialkarakterisering och måleriteknik, göra det möjligt att koppla osignerade och okända konstverk till en konstnär.

Det finns ett antal signerade verk i hälsingegårdarna som forskarna därför först ska titta på. Genom att analysera pigment, bindemedel, teknik och stildrag för att sedan jämföra med osignerade målningar, går det kanske att räkna ut vem som målat.

Mönstervävda textilier är också en del i projektet, som i vår tid inte har samma status som måleriet.

I mitten av juni åker en mindre grupp till Hälsingland för första gången inom projektet.