Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv debutroman i arbetarmiljö

/

Ett album av Blackpool-bandet Jethro Tull, Thick as a brick, har fått låna titeln till Micke Evhammars debutroman.

Annons

Det är en roman fylld av smärta och saknad över förlusten av en kärlek och ett äktenskap som gick i kvav samt minnet av en barndomsvän, som gick ner sig i knarkträsket. Men också en arbetsskildring från byggarbetsplatser, ett i dag mycket ovanligt tema. I botten finns en samhällskritik mot de djupnande klassklyftorna. Jag tycker att det är en givande debutroman, som är skriven med både intensitet och hetta och där de olika delarna väl kuggar in i varandra. Enda minuset är skildringen av arbetskamraterna, som jag tycker blir alltför karikatyrartad.

Romanens huvudperson Leo, som är byggnadssmed, träffar en studentska Helen och tycke uppstår trots deras olika bakgrunder. Helen kommer från en akademikerfamilj, Leo från en arbetarfamilj. De förenas inte bara av kärlek, utan också av en politisk samsyn och ett engagemang för Vietnams folk med mera. De gifter sig, får barn och bosätter sig i ett villaområde och ser ut att ha förverkligat sina drömmar. Men Leo trivs aldrig i villaområdet och med grannarna, medan Helen finner sig mera tillrätta. Vardagslivets pussel med att få allt att gå ihop, tär på dem och den kärlek som funnits mellan dem urholkas alltmera och till slut går de åt skilda håll.

Leo bär också på en smärta som plågar honom och det är barndomskamraten Mockas öde. Leo och Mocka hade haft gemensamma ideal och drömt om att resa till beatlarnas hemstad Liverpool, en dröm som aldrig blev verklighet eftersom Mocka gick ner sig i droger och blev kvar i förorten, medan Leo tog sig vidare, fick jobb och bildade familj. Nu tycker Leo att han svikit ett barndomsideal och en kamrat.

Den enda plats där han känner någon form av samhörighet är på arbetsplatsen, bland arbetskamraterna. Han kan sitt jobb och han känner stolthet över det han åstadkommer och hans närmaste arbetskamrater, Jorma och Johannes förstår honom. Arbetet sliter dock, han går omkring med ständig värk. Men en dag får han och vännerna ett nytt uppdrag. De ska tillverka en specialkonstruerad grind och Leo får använda sina gamla kunskaper som smed. Han ser fram emot arbetet med glädje, men uppdraget visar sig inte bli vad han tänkt sig…

Christer Nilsson

Mer läsning

Annons