Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inte två glas vin som är problemet"

Att som politiker köpa alkohol för skattebetalarnas pengar är aldrig en bra idé. Det spelar ingen roll om festerna tar sig uttryck i ett hämningslöst frosseri, som i Tillväxtverkets fall.

Eller ett par glas vin till maten, som när Söderhamns skolförvaltnings tjänstemän och politiker åkte på konferens till Kramsta gästgård.

Det blir alltid fel och går aldrig att försvara. Den efterföljande debatten drabbas lätt av moralpanik och det finns egentligen inte ett enda vettigt argument för.

Så varför kan inte politikerna låta bli? Varför ska vi komma på dem med fingrarna i syltburken och så tvingas de stammande komma med den ena bleka bortförklaringen efter den andra?

Tradition och kommunal kultur förmodligen. Ingen har reagerat förut. Det är ett lite festligare sammanhang och då ska vi väl kunna dricka vin till maten? Så gör de ju alltid inom näringslivet, brukar vara ett annat argument.

Skillnaden är bara att de jobbar inom offentlig verksamhet och att deras arbete och konferenser betalas via Söderhamnsbornas skattsedlar. Därför råder en annan moral. Det spelar ingen roll att konferensnotan inte hamnade på någon skamlig nivå.
Det är själva synsättet som sticker i ögonen. Att det går an.

Eftersom vi så många gånger sett hur det går helt överstyr. Ingen drar i bromsen och säger att nu har vi gått för långt, så är det lika bra att helt låta bli. Ur etisk synvinkel framför allt. Varsamhet med skattebetalarnas pengar är a och o i offentlig förvaltning och politisk representation.

Inte är det särskilt snyggt heller att det är barn- och utbildningsförvaltningen som bryter mot kommunens egen policy. Om Söderhamn inte bara ska kalla sig för "ungdomskommun" som ett slags innehållslös men klatschig slogan, är det eftersträvansvärt att föregå med gott exempel.

Kanske är det därför Linus E. Ohlson (M) reagerat. En förhållandevis ung politiker som ännu inte blivit förstörd av de oskrivna, vanligtvis, gubbiga reglerna.

Men det mest anmärkningsvärda är ändå att den nytillträdde personalchefen Anders Fläckman har fått i uppdrag att ta fram en alkoholpolicy, eftersom Söderhamn saknar riktlinjer.

Och så visar det sig att fullmäktige vid fyra tillfällen klart och tydligt fattat beslut om att alkoholförbud gäller vid middagar, fester eller dylikt.

Det ställer flera frågor på sin spets: Varför känner inte personalchef, kommunledning och anställda till kommunens egen policy? Varför efterlevs den inte? Eller struntar man i vad kommunfullmäktige beslutat?

I så fall har inte Söderhamn endast bekymmer med att det dricks alkohol på kommunala sammankomster.

Om kommunfullmäktiges beslut är helt verkningslösa kan politikerna uppfattas som nickedockor. Och då har vi problem av större dimensioner i Söderhamn – ett demokratiskt.