Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte självklart med rent vatten

/

Annons

I vår del av världen är rent vatten en självklarhet. Åtminstone har vi hittills tänkt så.

Men de senaste tidens utbrott av förorenat vatten med tiotusentals magsjuka har fått en och annan att reflektera över att det självklara kanske inte är så självklart.

Först drabbades Östersund av förorenat dricksvatten och sedan Skellefteå.

Men i ett internationellt perspektiv lever vi i en idyll.

I höstas måste invånarna i Östersund koka sitt kommunala kranvatten eller avstå helt från att använda det. I tre månader! Tiotusentals människor blev magsjuka och utbrottet förorsakade jättestora problem i hem, på arbetsplatser och i skolorna.

Så småningom konstaterade man att det var en liten parasit, cryptospridium, populärt kallad crypto, som var den stora boven i vattendramat i Östersund som nästan slog ut hela samhället.

Nu misstänker man på goda grunder att det är samma lilla parasit som fått massors med Skellefteåbor att gå i däck.

Somliga påstår till och med att det var den lilla rackaren till parasit som gjorde att Skellefteå missade SM-guldet i hockey eftersom spelarna fick ränna på toa på grund av magsjuka och gjorde dem allmänt matta.

I torsdagstidningen befarade dricksvattenexperten Gullvy Hedenberg att det blir fler utbrott. Och många kommuner ser nu över sina vattenverk och gör riskbedömningar.

Det finns ingen anledning att förringa det som hänt i Östersund och som nu händer i Skellefteå. Magsjuka är minst sagt besvärande och man kan bara ana vilka besvär det förorsakar på stora arbetsplatser som vårdinrättningar och äldreboenden.

Ändå måste vi konstatera att i ett internationellt perspektiv är våra vattenproblem så gott som försumbara.

Drygt en miljard av världens 6,7 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten. En miljard!

Varje år dör 1,5 miljoner barn på grund av smutsigt vatten och dålig hygien. Den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år i världen är diarré.

Varje dag, året runt, dör uppskattningsvis 3 900 barn till följd av förorenat och smutsigt vatten och dålig hygien och sanitära förhållanden. Varje dag!

FN:s generalförsamling har slagit fast att rent vatten och god sanitet är en mänsklig rättighet. Och den globala frågan om fördelningen av världens vattentillgångar är ett av FN:s åtta millenniummål.

Men vägen dit är lång.

Det finns som sagt ingen anledning att bagatellisera det som hänt i Östersund och Skellefteå. Det är en mardröm för alla som drabbas.

Men samtidigt ger det oss anledning att fundera i lite större perspektiv, att sätta in de lokala händelserna i ett globalt sammanhang.

Därför är det viktigt att väcka opinion, att ge politiker råg i ryggen att agera i internationella forum, inte minst FN och att stödja internationella hjälporganisationer.

De som drabbats av de relativt små utbrotten under det senaste halvåret har fått en aning om vad bristen på rent vatten kan innebär.

Ändå är det bara en aning. Under en kort övergående period.

För en miljard människor är bristen på rent vatten det normala. Varje dag.

Det minsta vi kan göra är att stödja dem som försöker göra något åt det.

Mer läsning

Annons