Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så smart att ventilera allt på Facebook

/

Ok kids. Låt oss tala om Facebook.

Annons

Fantastiskt, rätt använt. Fel använt kan det försämra dina utsikter på arbetsmarknaden. Bland annat.

Facebook är bra till så mycket.

Facebook hjälper dig underhålla interkontinentala relationer som annars antagligen skulle dö sotdöden. Det är ett forum som underlättar ditt nätverksbyggande, som kan ge dig jobb, inspiration och tips. Facebook är år 2010 en lika självklar del av mellanmänsklig kommunikation som att prata med varandra.

Men. Status- och väggdiarré, en väldigt generös fotopolicy, skitsnack om kollegor och chefer, allmänt ogenomtänkta utfall, svårigheter att skilja på privat och personligt och annan brist på Facebookhygien kan lätt göra det här med Facebook till något som kommer ligga dig i fatet.

Och det är om just detta veckas mesta parentessnackis handlar om. Om en statusuppdatering på Facebook. Om brist på Facebookhygien.

Men framför allt om varför det inte är så smart att ventilera precis allt på Facebook. Särskilt inte för den som håller på med politik och håller sig med dubiösa åsikter. Som Edvard Unsgaard.

För lärde vi oss något den här veckan, så torde det vara att Edvard Unsgaard, Fredrik Reinfeldts pressekreterare, uppenbarligen behöver lära sig att tänka innan han skriver.

Men problemet är inte först och främst hans väloljade fingrar. Problemet är hans åsikter.

Unsgaards numera ökända statusuppdatering på Facebook om bajstorkande i trapphus som ett praktexempel på hur väl arbetslinjen fungerar är inte ett fall av bristfällig Facebookhygien. Eller. Det är det.

Den som bär på åsikter av Unsgaard-typ gör bäst i att hålla dem för sig själv, i enlighet med devisen, bättre hålla käften och låta människor tro att man är har en föraktfull människosyn, än att statusuppdatera på Facebook och bevisa det.

Men. Som sagt. Det handlar trots allt inte först och främst om brist på Facebookhygien. Det handlar snarare om ett utfall av en människosyn i förruttnelse som kultiveras inom moderaterna och som gör det fullkomligt naturligt att statusuppdatera på Facebook på det där sättet.

Grunden för detta påstående är följande; på Facebook har Unsgaard 802 vänner i skrivandets stund. Varav ett antal är journalister.

Unsgaards profil är öppen, vilket innebär att vem som helst kan titta på hans privata foton, läsa på hans vägg etcetera. Därför kan det knappast komma som en chock att eventuella statusuppdateringar kan bli nyheter. Det finns trots allt där till allmän beskådan.

Vilket visar att Unsgaards statusrader knappast handlade om mundiarré.

Det handlade bara om en moderat som är moderat.

 

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons