Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte längre tal om ett högstadium

När ett nytt skolförslag från Socialdemokraterna går ut på remiss till övriga partier är det inte längre tal om ett enda högstadium i kommunen.

Det gnabbades en del i utbildningsnämnden och det krävdes omröstning innan S, M och C med röstsiffrorna 7-4 fick igenom att det nya S-förslaget ska ut på remiss till partierna.

S vill genomlysa skolorganisationen för att se hur utbildningen kan organiseras för att möta kommande krav (bland annat lärarlegitimation) och öka nyttjandegraden av lokaler.

Utredningen ska svara på om det går att samla lärarkompetens och innehålla konsekvensanalyser med riskbedömningar när det gäller effekter i hela organisationen.

Elever och föräldrar samt fackliga organisationer ska höras, utredningen ska innehålla förslag om kostnader och en tidplan för eventuella förändringar.

Utredningen föreslås vara klar 1 december.

Det är alltså skillnad på det här förslaget mot det som lades och direkt drogs tillbaka under nämndens marsmöte.

Det förslaget, som även M stödde, hade en enda högstadieskola i kommunen som mål.

Även det här förslaget mötte kritik.

– Titta här! Så här vill S att det ska bli, säger Marie Mill (SRD) och visar ett blad som följde med handlingarna till sammanträdet och där det under den aktuella punkten handlar om "att utreda förutsättningarna för ny gemensam högstadieskola".

Marie Mill var också kritisk att S hade en "gräddfil" i ärendehanteringen eftersom partiet fick lägga fram ett förslag på bordet utan att det har beretts och därmed gett övriga partier möjlighet till reaktion.

László Gönczi (MP) försökte utan framgång få till en återremiss för att bereda S-förslaget i arbetsutskottet så att det kunde kompletteras.

– Även om det gamla förslaget med ett enda högstadium är borta ser jag en centraliseringstanke även med det här förslaget, säger László Gönczi och nämner skrivningen "samlad lärarkompetens" som en öppning för sammanslagning av skolor.

Socialdemokraterna försvarade sitt förslag med att man ödmjukt backar från det tidigare utspelet och i debatten nämnde förespråkarna orterna Färila, Järvsö och Los (dock inte Ramsjö), alltså inte bara högstadium i Ljusdal.

– Vi behöver inte se prestige och elände i allt utan vi kan också enas för att gå framåt, säger Jaana Hertzman (C).

Utbildningschefen Lena Tönners Ångman ville inte göra politiska bedömningar men konstaterade att medelsfördelningen i dag gör det svårt att ha rättssäker utbildning på alla håll.