Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte klart vem som kör barnen till skolan i höst – upphandlingen överklagad

Det är ännu oklart vilka som kommer att köra skolskjutsarna i Söderhamn i höst. Hällbo busstrafik och Bergkvarabuss har vunnit upphandlingen, men den är överklagad och nu inväntar man förvaltningsrättens beslut.

Det är Inköp Gävleborg som sköter upphandlingar som omfattar skolskjutsar och andra elevrelaterade resor i Gävleborgs län.

En upphandling har gjorts som ska gälla för de närmsta fem åren, med möjlighet till förlängning på ytterligare två. Men både Diligensen och Sambuss anser att upphandlingen gjorts på felaktigt sätt, och har överklagat beslutet.

Läs också: Skarp kritik mot upphandling av skolskjutsar: "Vi är missnöjda med väldigt mycket"

– De hävdar att vi gjort ett ramavtal och då finns en gräns på en avtalslängd på fyra år. Men vi hävdar att det är ett tjänstekontrakt och då finns ingen sådan gräns, säger Jonas Bäckström vid Inköp Gävleborg.

I dagsläget kan inga avtal tecknas.

– Nu kan vi inte göra något annat än att invänta utfallet från förvaltningsrätten, säger Jonas Bäckström.

I Söderhamn är skolskjutsarna uppdelade i ett skolskjutspaket på tio delar. Nio av dessa har vunnits av Hällbo buss och en av Bergkvarabuss. Övriga som lämnat in anbud är Sambuss och Taxi Söderhamn.

Läs också: KJ-buss riskerar att förlora sin skolskjutstrafik

– Vi har utvärderat var och en för sig utifrån priset och miljöklassning och Hällbo buss låg bäst till på samtliga delar utom en, säger Jonas Bäckström.

Han kan ännu inte säga när han tror att förvaltningsrätten tar sitt beslut men om de kommer fram till att upphandlingen är felaktig väntar nya upphandlingar eller ytterligare en överklagan.