Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte fortare än 80 på 83:an

80 kilometer i timmen kan bli högsta tillåtna hastighet på riksväg 83 mellan Ramsjö och Bollnäs. Däremot blir 90-sträckorna kvar på riks-84:an mellan Färila och Hudiksvall.

Annons

Vägverket började på måndagen sin remissomgång när det gäller nya hastighetsgränser med höjningar och sänkningar i 10-steg (tidigare har det varit 20 som exempelvis 70, 90 och 110). Beslut tas under hösten och omskyltningen börjar i november.

Nuvarande hastighetsgränser har funnits sedan 1971 och kompletteras alltså med 40, 60, 80, 100 och 120. Syftet med de nya gränserna är bland annat att spara liv och minska på koldioxidutsläppen och trafikbuller.

På riksväg 84 från Hudiksvall västerut mot Ljusdal och Färila blir det enligt förslaget även i fortsättningen betydande avsnitt med 90-sträckor. Däremot föreslås 84:ans fortsättning mot Kårböle och länsgränsen få 80 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet.

Den stora förändringen blir det på riksväg 83 mellan länsgränsen mot Medelpad och söderut mot Ramsjö, Ljusdal och Bollnäs där 80-skyltar väntas komma upp på nuvarande 90-sträckor.

80 kilometer i timmen väntas också bli högsta tillåtna hastighet på länsvägnätet i Hälsingland.