Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte fel med civil olydnad

Civil olydnad kan vara en sista utväg, när beslutsfattarna inte tar våra framtida problem på allvar och alla andra protestmetoder är uttömda, skriver insändaren apropå intrånget mot brunkolsgruvan i Tyskland.

De som nyligen tagit sig in i Vattenfalls kol-dagbrott i Tyskland och tillfälligt stoppat verksamheten ser sin aktion just på det sättet. Aktivisterna i Tyskland är både miljöengagerade ungdomar, förtvivlade över den fortsatta globala uppvärmningen, och helt vanliga tyskar vars byar hotas av förstörelse om kolbrytningen fortsätter.

Att utan tillstånd ta sig in på dagbrott och kolgruvor är mot lagen, men egentligen inte mot demokratin. Sveriges riksdag och regering har ju med demokratiska beslut slagit fast övergripande klimatmål som absolut inte kan förenas med fortsatt kolbrytning. Det är detta som aktivisterna i Tyskland vill uppmärksamma.

Enda chansen för Sverige att behålla sin internationella värdighet i klimatavseende är att hindra Vattenfall från att sälja sitt tyska kol till det tjeckiska bolaget EPH. Vattenfall vill med försäljningen skaffa sig en mindre kol-besmutsad profil, men för klimatet kvittar det lika om utsläppen sker i någon annans regi.

Om all brunkol i gruvområdena eldas upp, så motsvarar det koldioxidutsläpp på mer än 20 gånger hela Sveriges årliga utsläpp. Det enda rätta är därför att låta kolet stanna kvar i marken. Regeringen kan göra detta möjligt genom att som ägare till Vattenfall stoppa affären. Låter man den genomföras, så har regeringen begått ett betydligt större moraliskt brott än att ockupera en kolgruva.

Ingela Björck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel