Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte billigast utan vad som ger mest höjning av nätet

Replik på David Bjurhalls inlägg (25/4) som var ett svar på Villaägarnas insändare (22/4) från ”Beredaren”.

Jag har i många år jobbat som beredare av elnätsprojekt så jag har lite insyn i hur det fungerar. Visst är det som Bjurhall säger olika förutsättningar mellan stadsnät och landsbygdsnät och som Ellevio planerar sina nät i dag så kommer skillnaden i meter elnät per kund bara att öka.

Det är så att grunden till vilka nätavgifter företagen får ta ut är värdet på nätet som sätts enligt ett antal schabloner där meter ledning är en stor del. Ellevio har nu kommit på att man kan bygga nät på ett nytt sätt för att maximera värdet på nätet och därigenom i många år framöver kunna ta ut onödigt höga nätavgifter. Ellevio ska de närmaste åren öka sina investeringar och bygga om väldigt mycket, men man bygger inte så billigt som möjligt utan vad som ger mest höjning av värdet på nätet.

Ett normalt lågspänningsnät består av en grövre matarkabel, kabelskåp och sedan klenare serviskablar till kunderna. Nu ska man i stället använda grövre serviskablar och lägga dessa direkt från nätstationen till kunderna. Då kommer man att få mycket mer meter kabel per kund än nödvändigt och genom det ha möjlighet att ta ut högre nätavgifter. Eftersom de små lokala nätbolagen med mycket tätort redan har ett bra nät så kommer deras antal meter kabel per kund inte öka nämnvärt medan Ellvios siffra kommer att öka avsevärt de närmaste åren.

Med insyn i hur detta ligger till så måste jag föra fram detta i ljuset för även jag kommer att drabbas av höjda nätavgifter i onödan. Dessutom tar detta bort beredarens jobb till stora delar, tidigare gick det ut på att hitta en så bra lösning som möjligt både ekonomiskt och elektriskt.

Beredaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel