Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara trollmålare – här är boken om botanikern och konstnären Rolf Lidberg

Han var en vit fluga bland alla de andra, svarta.
Så säger italienarna om en ovanlig person, och en sådan var konstnären och botanikern Rolf Lidberg. Om honom har Stefan Grundström skrivit en biografi.

"Sei una mosca bianca" – du är en vit fluga, en ovanlig varelse. Det tyckte Stefan Grundström passade som titel på boken om Rolf Lidberg. Dels därför att Rolf Lidberg ofta vistades i Italien och talade italienska, dels för att han var ovanlig. Skicklig konstnär, språkkunnig, musikalisk och samtidigt en djupt kunnig naturvetare - det är en bredd som man sällan ser i dag.

– Han var en inspiratör och som botaniker hade han breda kunskaper för han hade sett mycket av Europas flora, säger Stefan Grundström.

LÄS OCKSÅ: Blomsterängen vid världens ände

Det var genom botaniken han själv kom i kontakt med Rolf Lidberg. Stefan Grundström är uppväxt i Lycksele och studerade till biolog i Umeå. !991 började han arbeta hos Timrå kommun som ekolog, och då hade han vid flytten söderut tagit kontakt med Rolf Lidberg. Stefan Grundström är själv bosatt i Stigsjö.

– Rolf hade många vänner som stod honom närmare än jag, men jag lärde ändå känna honom ganska väl. Han hade inte bil själv och uppskattade att man tog med honom ut, säger Stefan Grundström.

– Att skapa en flora för Medelpad var ett livsprojekt hos honom, men han hann aldrig bli klar. Före hans bortgång var vi några som bestämde att vi skulle genomföra det, och fem år senare kom boken ut. När vi arbetade med den slogs jag av hur mycket material han lämnat efter sig - dagböcker, brev, fotografier, kartor.

LÄS MER: Han förevigar den hälsingska floran

Stefan Grundström tyckte att det borde användas till något och nu, efter fyra års skrivande ligger biografin klar, utgiven på Jengel förlag i Östersund. Stefan Grundström har läst, gått i Rolf Lidbergs spår på Sicilien och intervjuat ett 50-tal personer, bland annat barnen och konstnärsvänner som Ernst Nordin - som bland annat formger våra svenska mynt - och den nyligen bortgångne Hans-Eric Öberg.

I boken korrigeras berättelsen om orkidén som namngavs efter Rolf Lidberg. Så skedde, men senare framkom det att den hade fått ett annat namn tidigare. Men boken spinner kring mycket mer än botaniken.

– Även trollmålaren är en viktig sida av Rolf, och där finns också privatlivet som kunde vara trassligt. Alla såg positivt på honom men han var nog inte alltid den bästa familjefadern, säger Stefan Grundström.

LÄS MER: Julkul med magi och trolleri

Samtidigt har han försökt att inte skriva alltför personligt.

– Det blir speciellt att läsa dagböcker och brev; man får ta del av tankar som inte varit menade att någon annan skulle läsa. Å andra sidan sparade Rolf dem ju, så att de skulle läsas, och barnen har godkänt manuset. Över lag har de som jag intervjuat varit väldigt positiva till att jag skrivit en biografi, säger Stefan Grundström.