Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara fotbollen tjänar på konstgräs

God morgon Ljusdal!
Att idrott och integration i det svenska samhället hänger ihop får allt fler av oss klart för sig, inte minst politiker.
Zlataneffekten i Malmö, ja hela Sverige, är påtaglig och det är egentligen inte speciellt konstigt. En grabb med icke svenskt namn och rötterna på Balkan visade att det går att bli hela, ja halva i alla fall, Sveriges stora kelgris och förebild. Hans framgångar på fotbollsplanen är och har varit viktig för många icke svenskfödda ungdomars liv och uppväxt i landet Sverige.

I Ljusdal har vi ingen Zlatan, än. Men att idrotten och då fotbollen i första hand spelar en mycket viktig roll även för de nya svenskarna i Ljusdal är redan ett faktum. Närmare ett 40-tal barn- och ungdomar med invandrarbakgrund hos Ljusdals IF brinner för fotbollen och den sociala gemenskap den erbjuder. Förmodligen är fotbollen det viktigaste i livet för många av dem just nu. De presterar och utvecklas ihop med sina svenska kompisar, både på och bredvid planen.

Att göra anspråk på någon djupare vetenskaplig analys känns riskfyllt, men bonnförnuftet säger att idrott måste vara en av de mest naturliga företeelserna vi har, inte minst på små orter, för att hitta en port in i vårt sociala liv och det är väl det så kallad integration handlar om, hitta portar in i samhället.

Nu är vi framme vid kärnan i den här pudeln; konstgräs och stöd till klubbarna! LIF får i den här ledaren fungera som exempel på förening. Ljusdals IF och dess ledare gör ett beundransvärt arbete i det tysta för att dessa barn och ungdomar ska trivas i föreningen, både som spelare och människor. Som läget är idag verkar det endast vara just LIF:s angelägenhet. Här tror jag att en stöttning av LIF i klubbens ambitioner att ta hand om alla som vill bli en del av gemenskapen är oerhört viktig och samhällsekonomiskt rätt, ska man nämna ordet pengar när man pratar om anpassning av barn med annan etnisk bakgrund?

Ja, allt handlar om pengar, även integration. I LIF:s fall fattas det helt enkelt pengar till det mesta i verksamheten och man har dessutom det klassiska norrlandsproblemet att dras med, en kort säsong då naturplanerna fungerar och en lång säsong när man får improvisera och grisa runt på allt annat än fotbollsplaner.

Konstgräs på Östernäs och en extra slant i form av aktivitetsbidrag för särskilt utsatta grupper skulle innebära att en förening, som vill att alla ungdomar ska söka sig till verksamheten, typ LIF, ges bättre fysiska och ekonomiska förutsättningar att fortsätta sitt mycket värdefulla engagemang och arbete att integrera ungdomarna på ett naturligt och stärkande sätt.

Något såväl skola som arbetsliv många gånger misslyckas med.

Se en konstgräsplan i Ljusdal ur ett vidare perspektiv än bara fotbollens, det kommer att löna sig, om vi ska ta till plånbokstermer igen.

Mikael Sagström