Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inställda operationer kostar mångmiljonbelopp

I Gävleborg ställs många operationer in. Läkarnas oenighet och patienters nycker kostar varje år skattebetalarna mångmiljonbelopp.

7 procent av operationerna i länet ställs in, det är cirka 1400 operationer om året. Men den totala kostnaden har inte landstinget räknat på.

– Bara ett operationsteam kostar cirka 20 000 kronor i timmen, säger Anders Larsson, överläkare i anestesi på sjukhuset i Gävle.

– Har en operation förberetts för en patient kan man inte bara mer kort varsel ersätta honom eller henne med någon annan som behöver opereras, fortsätter han.

Ibland ställs operationer in för att patienterna inte är i skick att genomgå dem, men det händer också att patienterna ställer in för att de plötsligt inte vill.

Under förra året var det 200 patienter som utan förvarning inte kom till sin operation. Dessutom var det 100 patienter som ringde och tackade nej på själva operationsdagen.

Anders Larsson tycker att patienterna bör ta ett större ansvar för att operationerna verkligen blir av.

– Jag tycker att det vore rimligt att patienten får betala en avgift, ungefär som när man inte bokar av besöket hos frisören i tid. En kostnad på 500 kronor skulle nog kunna få en del att tänka om, säger Anders Larsson.

– Men det är ett politiskt beslut och det är tveksamt ifall politikerna vill införa sådana avgifter, fortsätter han.

Ett av de vanligaste skälen till att operationer ställs in är att läkare gör olika bedömningar.

Exempelvis kan en läkare på sjukhuset i Hudiksvall tycka att en patient behöver få sitt knä opererat. Läkare sätter upp patienten på den länsgemensamma väntelistan för operationer. Men när patienten får sedan en tid för operation på sjukhuset i Bollnäs, bedömer läkaren som ska utföra operationen att den är onödig och avstyr den.

– Inom all privat vård är det den som bestämmer att en patient ska få opereras som också utför den, men så fungerar det inte i den offentliga vården i dag. Men jag tror att vi skulle vinna på att arbeta på samma vis, säger Anders Larsson.

Sedan januari förra året deltar Landstinget Gävleborg i ett pilotprojekt där de rapporterar in inställda operationer till ett nytt kvalitetsregister, Svenskt perioperativt register, Spor.

Om ett par veckor börjar landstinget rapportera skarpt till registret som framöver kommer användas till att framför allt kartlägga hur operationer planeras i landet.

– Tanken är att vi ska kunna lära av varandra. Om exempelvis sjukhuset i Eskilstuna har väldigt få inställda operationer så kan vi från Gävleborg åka dit och titta på hur de arbetar, säger Anders Larsson.

En förstudie till projektet visade att det inom landet finns skillnader på mellan 2 till 20 procent när det gäller andelen operationer som ställs in.

– Ett bra resultat för oss skulle vara att komma ner under fem procent, säger Anders Larsson.

– De sjukhus som i dag har två procents inställda operationer, har förmodligen inte riktigt koll på statistiken, vågar jag påstå, fortsätter han.