Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspireras av vårens ikoner

/

Med värmen kommer viljan att förnya, klä av sig vintern och sätta på sig vårens nyheter.
Vi har kikat i vår egen spåkula och parat ihop kända modeikoner för att inspirera och analysera vårmodet.

Annons

Kodorden för modevåren 2009 är attityd och mixa och matcha. Människor världen över inspireras att våga blanda, och de gamla reglerna om pasteller till våren och neutrala färger till hösten gäller inte längre. Trenden är svart och vitt, men på nya sätt. 
Men vi ska inte gömma undan färgerna, då aprikos, honungsgul och vattenmelon också syns på catwalken tillsammans med mörklila, röd och ljusare blått och grönt. Men den regel som fortfarande gäller – och som Coco Chanel påpekade – är att den bästa färgen i hela världen är den som ser bra ut på just dig.
Våren 2009 har en överraskning med sig.

Pojkvänsmodet är här med dunder och brak! Det handlar om att ta klassiskt manliga plagg och styla om. För kvinnor gäller det att vara Tomboy chic om man vill hänga med. Väst, röda läppar, kort klänning med lång kavaj över, hatt och bara ben är på tapeten våren 2009 – inspirerat av åttiotalets storskjortor och androgyna mode. Hemligheten bakom pojkvänslooken är kontrasten mellan det kvinnliga och manliga. Så tjejer, låt er inspireras av karlar, män och pojkar runt omkring. 

För män är det också kavaj som gäller. Modeorakel världen över förvånas över hur ofta den skräddarsydda kavajen och kostymerna syns till, den verkar aldrig gå ur tiden. Till och med i strikta ”t-shirt och sneakers”-territorium i till exempel London och på östra Manhattan har kavajen hög status. Männens ansikte fokuseras det också mycket på i vår. Skägget ska bort, håret ska klippas kort i nacken och ögonbrynen ska skötas. Männen ska också befrias från det konkreta manliga och kjolen/kilten är någonting som pryder männens ben. Våren 2009 bjuder på någon form av revolution för mannens garderob då det under modeveckan i Paris visades spets, siden och små kuvertväskor. 

Rebellmode är också något som synts modevärlden just nu. 
Rebelljeansen med ju fler hål desto bättre är tillbaka för både män och kvinnor. Jeansen inspireras av punkens sjuttiotal och stylas på det nonchiga sättet man gjorde då. Då som nu handlar det om att vara kreativ med minsta möjliga resurser, och punkens gör det själv-budskap och uppror går gärna i repris i våra tider.
Under 2009 är detaljerna fortfarande en viktig del av det nyskapande och återvunna klädesplaggen, allt är tillåtet och folk uppmanas att våga experimentera!

Frida Söderlund

Mer läsning

Annons