Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspirerande heldag i ridhuset

I lördags var det öppet hus på Bergåkra gård i Simeå. Och det blev en heldag med lokalproducerad mat, skolinformation och fälttävlansclinic.

Annons

Dagen inleddes med att Hälsinglands matambassadör, Pär Johansson från Växbo, hade en föreläsning om närproducerad mat. Pär Johansson vurmar för hälsingemat, och föreläsningen avslutades med att han serverade tacos på hälsingevis.

Därefter vidtog information om planerna för Hälsinglands naturbruksgymnasium, som man planerar starta upp på Bergåkra gård hösten 2013.

Skolans inriktningar är djur och lantbruk med utgångarna hästskötare, djurskötare och maskinförare.

– Vi fick väldig positiva vibrationer inför skolstarten. Intresset finns där. Om det räcker till för att starta upp en verksamhet får vi se. Men nu har vi presenterat för ungdomarna hur vi har tänkt oss det hela. Sen är det bara avvakta hur många som söker. Vi har tittat på en situationsplan om 15 elever, säger Sigrid Bergåkra.

Efter gymnasieinformationen var det dags för OS-ryttarinnan Linda Algotsson att ta över.

Närmare 90 personer trängdes i ridhusets kafeteria för att höra Linda berätta om hennes OS-satsning och tanken bakom hennes jobb som till huvuddelen handlar om att utbilda och tävla fälttävlanshästar.

Linda Algotsson är auktoriserad C-tränare i både hoppning och fälttävlan, och det var under en tränarutbildning på Strömsholm som Sigrid Bergåkra och Linda Algotsson lärde känna varandra.

Efter teoripasset vidtog ett fyra timmar långt praktikpass där nio ryttare visade de olika momenten som ingår i fälttävlan, och hur man ska träna sina hästar inför uppgiften.

Just fälttävlanshästens utbildningsskala gick som en röd tråd genom hela clinicen.

Man inledde med att Sigrid Bergåkra och Carolin Lundgren visade upp dressyrmomenten som ingår i fälttävlansprogrammen.

En grupp visade hur man hoppar de speciella fälttävlanshindren som spets, rishinder och halmbalar. Sara Algotsson instruerade även hur man lär hästarna att hoppa hindren snett och vända snabbt.

I sista gruppen red Gabrielle Young Shing Pettersson, Bollnäs, och Elin Uppling, som för bara två veckor sedan flyttat tillbaka till Sundsvall från Holland där hon varit stationerad ett par år.

Här ville Linda Algotsson förmedla noggrannheten i hästens språngkurva. Hur viktigt det är med en bra med en bra banhoppningsrund för att hästarna ska kunna gå felfritt.

Hela clinicen med Linda Algotsson tog fyra timmar i anspråk.

– Och det var ingen i publiken på läktaren som klagade på kylan. Det var ändå 17–18 minus ute, säger Sigrid Bergåkra och skrattar.

Hon tycker att hålla denna typ av events är ett ypperligt tillfälle för att få folk inspirerade och öka intresset för ridsport.

– Att föra samman den inspirationen med en clinic, skolinformation och en trevlig dag – sånt kan jag göra mer av, säger Sigrid Bergåkra.