Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inspirerande föreläsare tror på invandring som en resurs för små kommuner

Temadagen i Bergsjögården kring integrationsfrågor väckte stort intresse, såväl bland äldre som yngre.

Nordanstigs kommuns temaarrangemang kring integration fortsätter. I veckan var det dags igen. Den här gången föreläste Katia Wagner, journalist och medförfattare till boken De förlorade barnen, om hur ensamkommande barn plötsligt försvinner i Sverige.

– Fast jag hade hört och känner till detta, blev jag helt tagen. Alla satt andlöst tysta och lyssnade. Oerhört intressant. Det här handlar om människohandel, sexhandel, säger Carin Sjödin, samordnare för kommunens HVB-hem för ensamkommande ungdomar.

Läs mer om Nordanstigs HVB-hem för ensamkommande.

Hon ser vikten av att ge information, både till dem som ofta möter invandrare, flyktingar och asylsökande, och till dem som inte vet så mycket.

– Kan vi bara nå några enstaka, som tidigare inte engagerat eller brytt sig, så är det jättebra.

Läs mer om förra integrationsdagen, i höstas då man bland annat informerade om vad som räknas som nyanlända .

Abdi Siad Khalif jobbar på kommunens enhet för arbetsmarknad och integration. Han är nöjd med att kring 60 personer tog del av eftermiddagsprogrammet, på kvällen kom ett 50-tal.

– Det här är absolut ett bra sätt att skapa intresse, säger han, och får medhåll av Karin Schönborg, som driver sociala företaget Benefact:

– Detta är rätt sätt att nå ut och informera. Det ger också oss chans att höra viktiga föreläsningar och få ställa frågor.

Författaren och ståupparen Marcus Priftis, som även gästade Nordanstigs Integrationsdag 2014, berättade om attityder och fördomar. Han tycker många småkommuner gör mycket bra:

– Jag var i Alfta nyligen. Där har man kunnat behålla högstadiet tack vare alla som kommit, och min upplevelse är nog att i synnerhet små kommuner har insett att de som kommer är en resurs.

Även Najib Bege, som startat Integrations Förening Nordanstig, fanns på plats och berättade mer om ensamkommande flyktingungdomar.