Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Inspirationen kommer bara inte hux flux"

KAN DU TA SEMESTER: Går det att ta semester som kulturutövare? Vi har ställt frågan om det går att koppla bort kreativiteten. I dag: Folkmusikern Emma Härdelin.

Folksångerskan Emma Härdelin har rötterna i Hälsingland och Jämtland men har gjort sig ett namn över hela världen, bland annat har hon varit på omslaget till amerikanska Billboard. Hon har varit frontfigur i grupper som Gamarna och Triakel och är i år musikaliskt ansvarig för Norrbostämman.

Kan du ta semester från musiken?

– Svaret måste nog bli njae. Just uttrycket "ta semester" funkar inte för mig, det vill säga att bestämma med lång framförhållning att just de fyra veckorna ska jag vara ledig punkt slut. Som frilansande kulturarbetare är jag mer eller mindre alltid redo, men lyxen med detta är ju att det mellan varven uppstår perioder då det visar sig att jag kan vara ledig. Då brukar jag och barnen åka upp till min stuga i västra Jämtland. Är vi kvar i Hälsingland och det är sommar så hälsar vi på Barnens farmor och farfar som har stuga vid Norra Dellen.

Hur påverkas ditt skapande av vilan?

– Ur total tysthet och vila så har det plötsligt börjat dyka upp sångtexter i mitt huvud Det är nytt för mig som annars alltid använt mig av traditionella folktexter. Jag tror att det har att göra med att jag blivit äldre och plötsligt har ett liv i bagaget som känns värt att formulera. Det resulterade bland annat i flera texter till Gamarnas nya cd, plus en visa som ska ha exklusiv premiär på Norrbostämman.

Har inspirationen tagit slut någon gång?

– Ja den tar slut titt som tätt, men jag lärde mig något viktigt en gång av Munspelmannen Pelle Lindström, som sa att inspirationen kommer bara inte hux flux utan man måste sätta sig ned och börja med det man vill börja med så kommer den. Det är en sanning jag burit med mig som verkligen hjälper mig när det känns trögt. Man måste bara sätta igång så kommer flytet efter någon timme eller efter någon dag, det funkar inte att bara gå omkring och tro att inspirationen och kreativiteten kommer flygandes av sig själv.