Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoomi Renström då och nu?

Det med hast tagna beslutet i socialnämnden här i Ovanåker att lägga ned det särskilda äldreboendet Junibacken är någonting som förvånar både mig och övriga anhöriga.

Annons

Nämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) förklarar i en intervju Ljusnan att det är på grund av sparkraven på socialförvaltningen som stängningen är nödvändig.

Det var helt andra tongångar från socialdemokratiskt håll 2009 när den då styrande borgerliga majoriteten i kommunen ville stänga de särskilda äldreboendena Solrosen och Linblomman.

Vårt nuvarande kommunalråd Yoomi Renström (S), som då var oppositionsråd, ställde sig på de anhörigas sida som tänkte vägra flytt.

I en artikel i Ljusnan och helahalsingland.se sade hon då:

– Ekonomi är viktigt. Men jag tror att vi politiker lagt oss så i ekonomernas händer att vi riskerar att förlora det mänskliga perspektivet.

Den 26 november 2009 hamnade frågan om de två äldreboendena på kommunstyrelsens bord som efter tre timmars diskuterande tog ett enigt beslut att låta de äldre bo kvar så länge de levde.

I Ljusnan och på helahalsingland.se fanns bland annat följande att läsa:

Yoomi Renström (S) engagerade sig på de anhörigas sida och det var även hon som nu hade fått kommunstyrelsen att se över sitt beslut igen.

– Vad menar vi med det beslutet och vem har beslutat att det ska ske med sådan hast? undrade Yoomi Renström inledningsvis.

Var allt ett spel för galleriet då Yoomi? Varför sa du så då och är tyst nu? Jag skulle bra gärna vilja ha en förklaring.

Mats Ivarsson

Yoomi Renström svarar:

Förändringar sker alltid men det kan vara skillnad på förändring och förändring. 

När SolLin beslutades var planeringen att både äldre och personal skulle splittras till olika ställen. Dessutom var lokalerna bra och funktionella. Junibacken har länge setts som ett boende som inte längre är bra som äldreboende. Inte för personalen och inte för de äldre. De boende och personalen flyttar tillsammans till Gyllengården vilket är betydligt mer humant.

Junibacken blir inte tom utan kommer att nyttjas till annan mer lämplig verksamhet. Dagverksamheten på Gyllengården som växt sig stor kommer också att få utökade lokaler. Så beslutet om Junibacken är inte en nedläggning av rent besparingsskäl utan det är framför allt en flytt för att kunna lösa flera verksamhetsproblem.

I förlängningen ser vi också ett framtida behov av att utöka antalet äldreboenden, vilket vi har med i våra tankar om kommande investeringar. En flytt är alltid svår när man är äldre och vi beklagar de svårigheter det kan medföra men vi ska göra det så medmänskligt som möjligt och i förlängningen kommer det att bli bra för många fler. 

Yoomi Renström (S)

kommunalråd 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons