Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst- och förlustaffär med Nytorp

Kommunen bäddar för Lust & Lära? Frågan är nog vilken typ av friskola det blir i slutändan på Nytorp. Kommunen vill sälja Nytorp till tre entreprenörer från Arbrå för 7,5 miljoner kronor.

Annons

Dessa entreprenörer har ingen avsikt att driva naturbruksgymnasiet vidare men de har lämnat dörren öppen för Naturlära och Karin Ånöstam.

I två år förbinder sig kommunen via hyresavtal att driva jordbruket och skolan vidare. Enligt anbudsunderlaget ska kommunen betala 700 000 kronor per år i hyra för jorden, djuren, maskinerna och byggnaderna. Utöver denna hyra ska kommunen stå för alla driftskostnader som krävs för att hålla verksamheten intakt till dess att eleverna slutfört sin utbildning. Redan hösten 2012 lämnar kommunen hela skolbyggnaden tom för annan verksamhet.

Lust & Lära har meddelat att de ska lämna in en ansökan om tillstånd för att driva 7–9 i Arbrå från och med hösten 2013. Om de får tillstånd är det bara att ta plats på Nytorp i en fullt utrustad lokal.

När kommunen sedan släpper sitt åtagande gällande naturbruksgymnasiet våren 2014 och ingen jordbruksskola drivs där kan entreprenörerna sälja hela maskinparken och resultatet av affären blir strålande för entreprenörerna från Arbrå. De är verkligen värda att gratulera!

För kommunen och Vallsta blir resultatet betydligt sämre! Kommunen gör återigen en vansinnesaffär. Alla jordbruks/hästelever åker till andra kommuner och län. Skolan i Arbrå töms på 7–9 elever utan att den planerade centrala skolan i Bollnäs fylls på och Vallstaeleverna slussas vidare till Arbrå och skolan i Vallsta läggs ner.

Dessutom står kommunen där med en nybyggd hästanläggning för 16 miljoner som blev över då den nya inriktningen och verksamheten på Nytorp inte omfattar något behov av den.

Detta scenario är både det smartaste och dummaste jag skådat!

Sierskan spekulerar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons