Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindsnurror behöver inte störa naturturism

Naturturism baseras på äkta naturupplevelser i en varierad och artrik natur och kan inte bedrivas på kalhyggen, täta föryngringsytor eller enformiga biologiskt utarmade trädåkrar.

Annons

Naturreservat är därför en förutsättning för kvalitativ naturturism och nödvändig resurs för naturturismföretagare. Runt om i världen är nationalparker och naturreservat reseanledningar för naturintresserade och därmed viktiga marknadsförare för en destination. Vi vill ha både svenska och utländska besökare till vår kommun måste vi därför kunna erbjuda en attraktiv natur som turistföretagen kan använda i kommersiellt syfte.

Ska vi satsa på högkvalitativ naturturism behöver vi använda naturreservaten i skogslandet med gammelskogar med höga upplevelsevärden. De turistföretag som önskar ha sina verksamheter inom skogsbruksområden kan göra det i samråd med markägarna, men de kan inte erbjudas orörd natur.

Reglerna för kommersiell och professionell naturturism i nationalparkerna måste ses över så att seriösa naturturismföretagare/ekoturismföretagare på ett enklare sätt får möjlighet att utveckla hållbar naturturism inom våra nationalparker.

I Hälsingland finns flera naturreservat där naturturism kan idkas. Att vindkraftverk syns i fjärran stör inte naturturismen. I Sälen finns utbyggd vindkraft och mer planeras men turisterna sviker inte av denna anledning. De har över två miljoner besökare varje år och det byggs för att kunna ta emot en växande turism i området. Detsamma gäller hela fjällvärlden.

De turister som är ute efter attraktioner i form av aktiviteter eller gamla hälsingegårdar avstår inte dessa för några vindsnurrors skull. Nästan inga andra världsattraktioner ligger i orörd natur. Många tycker att vindkraftverken är storslagna och vackra, och som sagt, de som önskar orörd natur letar sig till nationalparker och naturreservat.

Alwa Woxlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons