Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften gör ingrepp i naturen

En chef för EON tycker (1/12) att vi inte behöver oroa oss för att skogen ska skövlas. Han menar att vindkraftsparker inte kräver så stora ytor. Men han glömde berätta om det som snart blir en oundviklig följd när utbyggnaden fortsätter.

Annons

El måste transporteras. Från norr till söder behöver kraftnätet förstärkas med en ny högspänningsledning som ska plöja ännu en gata genom hälsingeskogarna på sin väg ner mot kontinenten. Det handlar om ett stort och dyrt ingrepp i naturen.

Sverige har för överskådlig framtid nog med el. Faktiskt övernog eftersom det sker en nettoexport. Vad man nu begär av oss är att vi ska störa naturen ytterligare. Vår "belöning" blir att betala mera subventioner till en olönsam näringsverksamhet.

Man bör lägga till kunskapen om att vid överföring av el sker energiförluster. Det kommer inte fram lika mycket el som man skickar i väg. Från norr till söder blir förlusten cirka tio till femton procent.

Om vindkraften får fortsätta sin utbyggnad når vi ännu en kritisk punkt. Det inträffar då mer reglerkraft måste byggas för att parera vindkraftens svängningar. Ska den baseras på gas eller olja? Eller kanske på vattenkraft! Det tål att fundera på.

Bra miljöval är aldrig att kasta pengarna i sjön. Men inte heller att strö dem för vinden.

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons