Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften driver upp elpriset

Replik till Annika Helker-Lundström, vd för Svensk Vindenergi.

Annons

”Dagens planeringsram för utbyggnad av vindkraft upp till 30 TWh kommer, om det genomförs med dagens stödsystem, att bli kostsamt för landets elkonsumenter. Ytterligare vindkraft kräver investeringar i kraftnäten, utbyggd reglerkraft och högre subventioner”. Så står det i rapporten Vägval energi som tagits fram av Ingenjörvetenskapsakademien med stöd av Energimyndigheten och Svensk Energi.

Det är heller inte Föreningen Svenskt Landskapsskydd som slagit fast att vindkraften inte har någon positiv effekt på koldioxidutsläppen, det är Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott. Allt detta känner Annika Helker Lundström till. Annika känner också till att hennes egen branschorganisation i ett brev, som bland annat finns på Svensk Vindenergis hemsida, till regeringen nyligen förklarat att vindkraftsbranschen blöder, att den riskerar falla samman och att man inte klarar sina egna kostnader.

Vindkraften pressar alltså inte elpriset som Annika påstår, det kan även länder som Tyskland och Danmark vittna om. De har mest vindkraft i Europa, men också högst elpris.

Uppgifterna från EWEA som Annika halar fram är inte trovärdiga, EWEA är vindlobbyns branschorganisation i Europa och återkommer i tid som annan med märkliga uppgifter som inte stämmer med oberoende undersökningar.

En internationell studie som gjorts bland annat utifrån Spaniens erfarenheter av ”gröna jobb” visar att Spanien sedan år 2000 spenderat mer än 570 000 euro i subventioner på varje grönt jobb, inkluderat en miljon euro på varje jobb i vindindustrin. Detta program har enligt studien ”dödat” 110 500 riktiga jobb eller i snitt 2,2 jobb för varje grönt jobb. Studien visar också att varje installerad megawatt vindkraftsel ”dödar” 4,27 riktiga jobb på andra håll inom industrin. Subventionerna snedfördelar ekonomin, höjer elpriserna och minskar konkurrenskraften.

Vi vet hur det gått för Spanien.

Vill vi driva Sverige dithän?

Sune Sjöström

ordförande i Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Med det här inlägget avslutas den här debatten. Insändarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons