Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften är inte det hotfulla

Jag har med förfäran följt Gills och Bovins påhopp på Kristdemokraterna för att de visat solidaritet med länder som drabbats av klimatrelaterad hungersnöd.

Annons

Att bygga vindkraft för att minska klimatpåverkan ansågs inte vara sakliga utgångspunkter. För mig är det högst relevant. Om vi minskar utsläppen här är vi en del av lösningen i stället för en stor del av problemet.

Förutom minskad klimatpåverkan har vindkraftsetablering fördelen att minska riskexponeringen från kärnkraftsverk. För nu efter Fukhushima är det väl självklart att vi ska avveckla? Tyskland och senast Italien, två stora industriländer, har visat vägen. Särskilt Tyskland har länge framhävt att konsekvenserna kring Fukhushima underskattats. I små doser har larmrapporterna stärkts och i fredags, 17 juni, kom uppgiften att evakueringszonen utökats från två mil till fyra mil. Tre månader efter katastrofen! Vilket oerhört besked. Särskilt till föräldrar med barn!

I fredags fick jag även meddelande i min mejlbox att ett amerikanskt kärnkraftverk Fort Calhoun, översvämmats av floden Missouri. Kärnkraftverket är avstängt för översyn men uttjänt kärnbränsle från hela Nebraska ligger lagrat där i pooler. Brand har uppstått. Under söndagen påbörjades evakuering på grund av risken för radioaktiva utsläpp.

För några dagar sedan meddelades det motsatta problemet med vatten i franska flodsystem. Fortsätter sommaren som den börjat kommer hälften av de franska kärnkraftverken behöva stängas på grund av kylvattenbrist. Liknande problem uppstod den heta sommaren 2003.

I Sverige har vi också haft kylvattenproblem. I Forsmark på grund av elfel och i Oskarshamn på grund av isning av kylvattenintaget.

Är det inte dags att även vi i Sverige inser att satsning på vindkraft är betydligt mindre hotfullt än fortsatt drift av kärnkraftverk? Kan vi dessutom med denna omställning bidra med ett bättre klimat kan jag inte förstå varför vi inte samfällt agerar. Konsekvenserna är i båda fallen av den arten att rör-inte-min-bakgårdsyndromet inte borde vara särskilt relevant.

Göte Bohman (MP), Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons