Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft till nytta för svenskt klimat

Gunnar Hagelin (6/12) menar att jag argumenterar oärligt när jag säger att ett enda vindkraftverk kan sänka utsläppen av koldioxid med upp till 5 000 ton. Jag uppskattar hans raka språk, men står för vad jag säger.

Annons

Samtidigt har Gunnar Hagelin helt rätt i att det inte är någon naturlag att vi per automatik sänker utsläpp när vi bygger vindkraft. Det avgörande är att vi inte kan se utsläpp av koldioxid som en nationell fråga utan som en global. Därför måste vi även ta hänsyn till utsläpp utanför våra gränser, eftersom dessa påverkar oss lika mycket som våra egna.

Cirka 80 procent av världens energi produceras med fossila bränslen. Därför finns det otroligt mycket fossil energi att ersätta. Och detta gäller inte bara länder i andra världsdelar utan även flera av våra grannländer. Länder som inte har tillgång till biobränslen eller vattenkraft. Att då Sverige har en energimix med låga utsläpp av koldioxid har i detta perspektiv enbart en begränsad effekt.

Gunnar Hagelin har också helt rätt i att det går åt energi för att tillverka, bygga – och en dag riva ett – vindkraft, men redan efter en sju–åtta månader har verket producerat den förnybara energi som behövs för just detta.

Trots vindkraftens fördelar globalt ska den inte byggas till vilket pris som helst. Tvärtom ska den globala nyttan vägas mot den lokala påverkan. Jag ser Gunnar Hagelins frågor som en del i det arbetet.

Mattias Hennius, informationschef, EON Vind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons