Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft ja men med respekt

I början av 2012 kommer Energimyndigheten presentera nya mätningar som är gjorda med mycket större noggrannhet, för de platser där vindkraft kan etableras.

Annons

Det är fyra år sedan liknande mätningar presenterades. För oss i Centerpartiet är det självklart att vi vill avvakta detta resultat.

Vid den kompromisslösning som Centerpartiet arbetade fram, där det inte var många områden som undantogs för vindkraftetableringar samt att Järnblästens riksintresseområde skulle i dialog med medborgare processas vidare, fanns möjlighet till utbyggnadsplaner för ett stort antal vindkraftverk, ett mycket större antal än när oppositionen antog den senaste översiktsplanen.

De områden som undantogs i kompromisslösningen var områden där det fanns ett stort motstånd mot vindkraft. Där lyssnade alla majoritetspartier på just deras röst.

Avseende Järnblästen inkom ett stort antal yttranden in till kommunen, övervägande del av dessa var emot utbyggnad av Järnblästen. Centerpartiets strategi är att lyssna på dessa medborgare och i dialog med dessa se över hur en eventuell utbyggnad av Järnblästen kan ske i samförstånd med hela den bygd som berörs.

Det ledord som vi i majoritetspartierna hela tiden arbetat efter sedan vi tillträdde är: respekt – lyhördhet – engagemang.

Att hävda att skrivna uppgörelser gäller innan medborgarna fått säga sina egna ord i en utställning gällande vindkraften, känns inte respektfullt och tillräckligt lyhört.

Just i dessa dagar när delegaterna samlas i Sydafrika för klimatmötet i Sydafrika, hoppas vi innerligt att samtliga länder tar sitt ansvar så vi med stolthet kan lämna över vårt jordklot till barn och barnbarn.

Självklart säger Centerpartiet ja till vindkraft, men besluten måste vara väl underbyggda med relevanta vindmätningar och sedvanlig demokratiska processer måste få gälla för de personer som berörs.

Bengt Åke Nilsson, ordförande Centerpartiets kommunkrets

Janerik Jonsson, gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp

Caroline Schmidt (C), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons