Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft bra på sikt

Vindkraftsdebatten är het just nu. Den politiska oppositionen i Bollnäs kommun vill ha en snabbare utbyggnad, medan majoriteten som vanligt vill ta det lilla lugna.

Annons

Det förekommer också många olika siffror vad gäller produktion och konsumtion av el. Jag har läst information från Svensk Energi. Jag har jämfört åren 2000 med 2010 inom parentes. Där står att läsa följande:

Tillförsel i terawattimmar 2000; vattenkraft 77,9 (66,3), vindkraft 0,5 (3,5), kärnkraft 54,8 (55,6), övrig värmekraft 8,8 (19,2).

Den totala elproduktionen var 141,9, (144,6).

Nettoimporten var 4,7 TWh, (1,9).

Den totala inhemska elkonsumtionen var 146,6 (146,5)

Vattenkraften är vår största produktionskälla, men varierar mellan åren på grund av nederbördsmängderna.

Kärnkraften hade ett toppår 2004 med 75 TWh.

Totalkonsumtionen ligger ganska still beroende på att vi byter ut direktel för uppvärmning, mot att vi förbrukar mer på andra områden.

Vindkraften ökar kraftigt, men står i dag för bara cirka 5 procent av elkonsumtionen.

På sikt finns det bara sol, vind, vatten och den gröna näringen som vi långsiktigt kan använda. Kärnkraft, kol, och olja kommer bara att vara en parentes i mänsklighetens historia. Med de växthusgaser som vi släpper ut, och som kommer från de ändliga resurserna, kommer vår planet att fara mycket illa.

Därför bör vi öka investeringstakten för vindkraftsproduktion. Det gäller att tänka långsiktigt, inte bara för dagen. Tre kärnkraftsolyckor har förekommit i moderna tid, och ett är säkert, det kommer att hända igen. Skulle en olycka inträffa i Forsmark, skulle vårt vackra Hälsingland kunna bli obeboeligt under mycket lång tid.

Ingvar Persson (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons