Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft är uppenbart störande

Svart rök spred sig från kolkraftverken med vinden. Det accepteras inte idag så rökgaserna renas och sprider bara ut osynlig koldioxid som blandas med luften.

Annons

Gasen avges i enorma mängder efter den elektricitet som produceras. Kraftverkets ingrepp i landskapet är stort och kan aldrig återställas.

Kärnkraftverken avger inte heller några synliga utsläpp, bara stora mängder värme och radioaktivitet som späds ut till närmast harmlösa blandningar i luft och vatten.

I reaktorn omvandlas atomkärnor som tillsammans har kraften att ödelägga ett helt land med osynlig strålning. I och kring ett kärnkraftverk samlas radioaktivitet under dess produktiva tid till sådan koncentration att det därefter måste avskiljas från annan mänsklig verksamhet, en bestående sarkofag.

Vattenkraftverken syns mindre mot horisonten eftersom de håller sig på landskapets botten. De avger inga ämnen och de snarare tystar än bullrar. Deras låglänta magasin har dock dränkt stora områden av natur och bygd, kvävt älvarnas liv och rörelse och förändrat dalgångarnas klimat. Ingreppen kan inte återställas.

Vindkraften är desto mer synlig och ger ett förstärkt vindbrus. Inget kan döljas och den redovisar tydligt utan omsvep sin verkan och produktion. Efter brukstiden monteras verken ner, kvar blir bara en liten grusplan och en tillfartsväg, inga osynliga rester.

Störningarna är alltså uppenbara, men vindkraften är det enda som kan ersätta de andra, de med osynliga gifter och klimatpåverkan. Bara solkraften är mindre störande för ögat och den kan ofarligt sättas upp i bebyggelse.

Då den utvecklats med mindre behov av sällsynta mineraler och komplicerad tillverkning kommer den troligen att kunna ersätta alla andra kraftkällor.

Men det är också möjligt att ersätta åtminstone kärnkraftverken genom sänkt konsumtion. Så mogen är dock varken den globala marknaden, politikerna eller vi själva. För att befria oss från oljans, kolets och uranets helveten återstår bara vindkraften, trots att den är uppenbart störande. Men den är också ren och vacker i sina perfekta former och rörelser efter vinden.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons