Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft är medborgarnytta

Investeringar och satsningar på vindkraft sker lokalt. Vindbruket ger investeringar i bygden och medverkar till att förse oss med förnybar el för de behov vi kommer att ha också framöver.

Annons

Bygdepeng och lokalt ägande ger bygderna lokalt utvecklingskapital, vilket i sin tur ger lokala investeringar och lokal utveckling. Vilken annan energiproduktion kan ge alla dessa nyttor?

Många kommuner/landsting/regioner och kommunala bolag äger och driver vindkraftverk. Om det offentliga själva äger produktionen för den el som de förbrukar är den skattefri. Allt fler kommuner har insett detta och nyttjar möjligheten att minimera sina elkostnader.

Lokalt ägande innefattar också privata hushåll, företag och andra tänkbara lokala investerare. Vindbruk är folkligt deltagande, en tydlig motsats till urangruvor och kärnkraft.

Men för att optimera vindkraftens möjligheter är det viktigt att säkerställa vindkraftåterbäring, i form av bygdepeng och lokalt ägande. Där har både exploatörer och kommuner ett särskilt stor ansvar. För vindkraft är i dagsläget, med rätt åtgärder, ett energislag som kan ge stor medborgarnytta.

Inez Abrahamzon, Latikberg

Kenneth Nilshem, Arbrå

ordföranden i Hela Sverige ska leva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons