Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villfarelser om Bergsjöstämman

Svar till Barbro Karlsson (22/6).

Annons

Vid ett möte som Nordanstigs spelmanslag genomförde kring jul, så meddelade den allt mindre arrangörsstaben att de inte längre orkade genomföra allt det som krävs för ett arrangemang av Bergsjöstämmans storlek. Detta följdes av en lång och eftertänksam tystnad bland mötets deltagare. Det skulle även innebära att den numera rikskända låttävlingen Sveriges spelmanslåt skulle tvingas att flytta till en stämma utanför kommunen, vilket av samtliga ansågs som mycket tråkigt.

Sveriges spelmanslåt, eller låt-SM som tävlingen i dag allmänt kallas har nu funnits i Nordanstig under 15 år och lockat spelmän från rikets alla hörn till vår kommun. Sedan några år är tävlingen ett samarrangemang mellan Nordanstigs spelmanslag och Svenskt visarkiv, där sistnämnda är den statliga institution som förvaltar det svenska folkmusikarvet. Att ha Svenskt visarkiv i ryggen och dess chef, professor Dan Lundberg, som ständigt återkommande domare har gett tävlingen tyngd och därmed även erhållit en mycket hög kvalité.

Därför ansågs det viktigt för oss i Nordanstigs spelmanslag att behålla tävlingen inom kommunen. För att förhindra en utlokalisering så kom det på mötet upp att en stämma sedan några år tillbaka planerades i Gränsfors. Platsen ansågs vid mötet som ett gott val då det finns ett livaktigt byalag och driftiga företagare med vana att hantera tiotusentals turister varje sommarhalvår. Spelmanslagets arbetsinsats skulle därför ej vara tillnärmelsevis lika omfattande som vid Bergsjöstämman, utan endast sträcka sig till musikalisk medverkan.

Tyvärr har det, som nyss nämnts, hetat bland allmänhet och lokalpress att vi flyttar Bergsjöstämman till Gränsfors. Detta är alltså helt oriktigt och kan härmed dementeras. Lika lite som vi kan flytta Delsbostämman till Jättendal, kan vi flytta Bergsjöstämman till Gränsfors. Arrangörerna för Gränsforsstämman är inte Nordanstigs spelmanslag, utan en grupp, sammansatt av medlemmar i Gränsfors byalag och lokala företagare. Datumet för stämman i Gränsfors ligger dessutom en månad efter midsommar – detta för att inte interferera med det datum som 1964 fastslogs för Östträffen, vilket sedermera blev Bergsjöstämman. Parkföreningen blev dessutom informerad redan i vintras om att Nordanstigs spelmanslag ej skulle fortsätta driva stämman, så att de i god tid kunde finna ett gott alternativ; vilket de också gjort.

Personligen hoppas jag att det finns nya krafter som – eventuellt tillsammans med Bergsjö hembygdsförening och den i dag mycket driftiga parkföreningen – kan stå som arrangörer för Bergsjöstämman medan vi i Nordanstigs spelmanslag kan ägna oss åt det vi gillar allra mest – att förvalta den låtskatt som satt Nordanstig på den folkmusikaliska världskartan.

Thomas von Wachenfeldt, nygammal medlem i Nordanstigs spelmanslag och medarrangör av Gränsforsstämman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons