Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vi ha detaljhandel på Medskog?

Vi riskerar då att få en innerstad med gapande tomma butiker i stället för den levande stadskärna vi har i dag.

Annons

Vill vi ha som i Västervik, en stad av Hudiksvalls storlek, där Hemköp slagit igen efter Maxis och Willys etableringar i utkanten av staden. Det har bland annat hårt drabbat de äldre som inte har tillgång till bil. Samma har hänt i Söderhamn, Borlänge och Falun bara för att nämna några exempel.

Se vad organisationen Svenska Stadskärnor säger i sin utredning Utveckla din stad:

"Ingen stad kan i förlängningen överleva utan sin stadskärna. Det kan låta självklart men det är ofta detta glöms bort när man bjuder in till vidlyftiga handelsetableringar utmed trafiklederna i stadens utkanter. Man tittar helt enkelt på ökade arbetstillfällen och ökad handelsomsättning i kommunen. På papperet ser det bra ut, men människor är pragmatiska och kommer oftast att välja det enklaste alternativet när de ska handla. Det innebär att handelns ställning i stadskärnan försvagas vilket leder till ökade vakanser. Det blir helt enkelt en mindre attraktiv stad. Detta innebär att en framgångsrik externhandel på bekostnad av en vikande centrumhandel i förlängningen kommer att försvaga hela kommunens utveckling. Därför är det av högsta vikt att satsa på stadens hjärta i första hand."

I dag har vi närhet och möjligheter att påverka. Vi vandrar ut och in i trivsamma butiker med personlig service. Vi går i en välkänd och gammal kulturmiljö som formats av år och traditioner och som vi kan visa upp med stolthet för alla turister. Vi har en attraktiv stadsmiljö. Inte ska vi väl välja bort den för en jättelik anonym köplada med samma utseende och samma innehåll som varenda annan externhandelsetablering. Vi åker till Birsta och till Valbo när vi någon gång behöver det, men låt oss behålla och utveckla vår levande stadskärna. Och låt oss värna om personkännedomen, kunnandet och servicen i butikerna i Iggesund, Sörforsa, Näsviken, Delsbo och alla andra av våra tätorter, butikerna som betyder så mycket för överlevnaden i de här orterna och för landsbygden.

Ingrid Berglöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons