Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte köpa utsäde av dem

Ekologiskt lantbruk subventioneras med mindre än 1 procent av kostnaderna för rot-, rut- och räntesubventioner, skriver insändaren.

Annons

I Europa odlas knappt GMO-grödor på grund av utsädet är dyrt och bekämpningsmedel som krävs vid odling GMO är förbjudna. I USA, Kina och Sydamerika är det tillåtet att spruta cancerframkallande bekämpningsmedel i mogen säd, att spruta tillväxthormoner i husdjuren och att ge kor, höns och grisar antibiotika i fodret. Det är där GMO används. Fri konkurrens?

DOW Chemicals ett av världens största företag inom biokemibranschen. Det hette tidigare Union Carbide och är känt för miljökatastrofen i Bhopal, Indien, 1984 där hundratusentals skadades och 20 000 dog inom den närmaste tiden därefter. Bolaget har bara betalat ut en spottstyver till de drabbade och har inte renat området efter sig.

Monsanto, det kanske största bolaget med GMO-utsäde och bekämpningsmedel, är känt för att lura småbönder i Indien och Afrika samt för forskningsfusk. Är det dessa firmor vi bönder ska köpa utsäde gödning och kemikalier av? Om subventioner kan man tycka mycket. Ekologiskt lantbruk subventioneras med mindre än 1 procent av kostnaderna för rot-, rut- och räntesubventioner.

Henrik Johansson

Kilafors, Ekologiska Lantbrukarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons