Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken strategi har Hudiksvall för de bostadslösa?

Det pågår en debatt om behovet av nya bostäder i Hudiksvall och man kan undra om någon har ägnat en tanke åt de hemlösa i det här sammanhanget, skriver ”Medmänniska” som får Svar direkt från Henrik Persson (S), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Annons

Det finns människor i Hudiksvalls kommun som har varit hemlösa under lång tid och då pratar vi inte om veckor eller månader utan om år. Dessa människor har ofta haft en dysfunktionell uppväxt som gör dem sårbara och utsatta. Som vuxna har de ofta en missbruksproblematik samt andra diagnoser och får stå ut med förnedrande myter och samhällets fördomar.

De hemlösa alternerar sin tillvaro mellan olika behandlingshem, trappuppgångar, akut- och psykmottagningar, Gula villan och natthärbärget – månad efter månad år efter år. Att aldrig får ett eget boende eller ett hopp om detta, bryter snabbt ner en människa och känslan av sammanhang är obefintlig. Detta blir en negativ spiral och trots nykter- och drogfrihet och försök att leva upp till de krav som kommunen ställer, ger socialtjänstemännen svaret att det inte finns några bostäder i Hudiksvalls kommun. Då läget är akut, är det på sin plats med replik från social- och omsorgsnämndens ordförande Henrik Persson gällande dessa frågor:

* 1) Hur ser hemlöshetsstrategin ut i Hudiksvalls kommun?

* 1) Hur lång tid ska man behöva vänta på ett eget boende?

* 1) Vad krävs för att få ett eget boende?

* 1) Hur prioriterar kommunen boendefrågan när det gäller nyanlända flyktingar och de hemlösa?

Medmänniska

Svar direkt

Hej Medmänniska! Tack för din insändare, men för mig i min roll som ordförande för social- och omsorgsnämnden är det mycket svårt att svara på dessa frågor. Mitt verksamhetsområde är inom de insatser som kan ges av socialtjänsten och som regleras av socialtjänstlagen. Tyvärr har socialtjänsten inte större tillgång till bostäder än någon annan. Som kommun söker vi bostäder på samma marknad som alla andra, det vill säga Hudiksvalls bostäder och de privata hyresvärdarna.

För att få ett eget boende krävs att man kvalificerar sig enligt de krav som respektive hyresvärd ställer. Socialtjänsten kan efter bistånd enligt gällande lagstiftning hjälpa till med andrahandskontrakt eller hyresgarantier om kvalifikationerna för detta uppfylls.

Henrik Persson (S)

ordförande social- och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons